Bagietka z cukinią na zakwasie
Koniec lipca/początek sierpnia to idealny czas na wykorzystywanie wszelkiego rodzaju kabaczków. Cukinia starta na grubych oczkach nadaje wypiekom ciekawego miąższu, a w trakcie wyrastania ciasta puszcza soki, przez co już przy wyrabianiu dodaje się do ciasta odrobinę mniej wody.
Oprócz miąższu wpływa też oczywiście na wygląd wypieku w przekroju, a także smak, dodając świeżości. Tym razem ten patent sprawdziłam piekąc bagietkę na zakwasie
Bagietka z cukinią na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 3 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 g cukinii
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oleju roślinnego
- 200 ml letniej wody
- Zakwas przekładamy do misy, dodajemy mąkę i sól. Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy od razu do suchych składników.
- Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem/oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
- Podrośnięte ciasto podsypujemy odrobiną mąki, aby się nie lepiło i formujemy długą bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Układamy z obu stron po wałeczku ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki i przykrywamy z wierzchu. Zostawiamy na godzinę.
- Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 10 minut w 190 stopniach.
- Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.