Bagietka czosnkowo-ziołowa

Bagietka czosnkowo-ziołowa

Zdjęcie - Bagietka czosnkowo-ziołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno każdy z Was kojarzy czosnkowe bagietki, które można kupić w marketach. Czasem są sprzedawane już upieczone (wcześniej zazwyczaj są głęboko mrożone), a zdarza się też tak, że kupuje się ich zamrożoną wersję, aby odgrzać i podać na ciepło. To bardzo smaczny wypiek, ale jego skład pozostawia wiele do życzenia.

Na szczęście takimi bagietkami można się zainspirować i upiec je samodzielnie w domu

Przygotowałam ciasto na klasyczną bagietkę, a gdy podrosło, nacięłam ją tworząc „przedziałek” i wypełniłam masłem czosnkowo-ziołowym. Wyobraźcie sobie ten zapach i smak sami, a najlepiej zabierzcie się do pieczenia. Nie pożałujecie!

Zdjęcie - Bagietka czosnkowo-ziołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka czosnkowo-ziołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka czosnkowo-ziołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka czosnkowo-ziołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka czosnkowo-ziołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bagietka czosnkowo-ziołowa Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min. Porcje: 1 Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 220 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Masa czosnkowo-ziołowa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka świeżych ziół (u mnie pietruszka, szczypiorek i bazylia)
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
Przepis
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, oliwę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
  2. W tym czasie do naczynia blendera wrzucamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie, zielone masło.
  3. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i i składamy rozciągając górną część ku środkowi, odwracają ciasto o 180 stopni i znów rozciągając od góry ku środkowi. Czynność powtarzamy 4 razy.
  4. Następnie rolujemy długi wałek, z którego formujemy bagietkę.
  5. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem, a po bokach kładziemy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
  6. Po tym czasie nacinamy z wierzchu bagietkę, tworząc "przedziałek". Smarujemy go masłem czosnkowo-ziołowym i wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach, aż bagietka będzie rumiana.
  8. Studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów