Baci di ricotta

Baci di ricotta

                            Bardzo smaczne serowe niby pączusie. Wyglądają jak małe pączki, ale nimi nie są. Maleństwa zrobione z ricotty, pachnące cynamonem. Miękkie, w środku delikatne, rozpływające sie w ustach, takie na jeden kęs. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem, bardzo dobre także na następny dzień. Przepis Nigelli Lawson, który znalazłam u Dorotuś

Zdjęcie - Baci di ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Baci di ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki (na 1 talerz):

*200 g serka ricotta

*2 jajka

*75 g mąki

*1½ łyżeczki proszku do pieczenia

*szczypta soli

*pół łyżeczki cynamonu

*1 łyżka cukru pudru

*pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ponadto:

*olej do smażenia

*cukier puder do posypania

 

Wykonanie: 

Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.

Do płytkiego garnuszka lub patelni wlać 2 - 3 cm oleju (ja piekłam we frytkownicy). Rozgrzać. Łyżeczką wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Baci di ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baci di ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów