Bacalhau à lagareiro – dorsz pieczony w oliwie z ziemniakami

Już kiedyś, po powrocie z Lizbony, wspominałem Wam, że Portugalczycy uwielbiają wszystko à lagareiro – dania pieczone w solidnej porcji oliwy. Zdecydowanie jednym z moich ulubionych dań tego typu jest ośmiornica, na którą przepis podałem Wam przed laty. Jednakże równie warty uwagi jest dorsz pieczony z ziemniakami w oliwie, znany jako bacalhau à lagareiro.
Dorsz, to ryba, która w Portugalii cieszy się ogromną popularnością. Najczęściej spotkacie się z suszonymi solonymi filetami, które wykorzystuje się między innymi do przepysznych krokietów, znanych jako pastéis de bacalhau. Jednakże na tym zamiłowanie mieszkańców do tej ryby się nie kończy. Kiedyś śmiałem się, gdy na półce jednej z lizbońskich księgarni znalazłem książkę pod tytułem 365 Formas Do Bacalhau, w której znaleźć można było przepisy na dania z dorsza na każdy dzień roku. Nie zamierzam jednak powtarzać każdego z nich, ale bacalhau à lagareiro zdecydowanie zasługuje na swoje pięć minut!
Podstawowy przepis na dorsza pieczonego w oliwie nie wymaga zbyt wielu składników. Poza rybą znajdziemy tutaj ziemniaki, sporą ilość cebuli oraz czosnku, oraz przyprawy: sól i liść laurowy. Na tym w zasadzie można byłoby zakończyć. Ja jednak, znany ze swojego zamiłowania do kombinowania z tradycyjnymi recepturami, postanowiłem dorzucić coś od siebie. Dlatego moja wersja bacalhau à lagareiro obfituje również w dodatki takie jak: zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula oraz cytryna, które sprawiają, że danie jest bardziej kolorowe i apetyczne.
Przygotowując to danie, należy pamiętać, żeby nie żałować oliwy. Jak to mówią: rybka lubi pływać, więc i tutaj musimy zapewnić jej całe morze. Jednakże będzie to wyjątkowa oliwa aromatyzowana solidną porcją cebuli oraz czosnku. Warzywa należy najpierw podsmażyć, aby tłuszcz przeszedł ich aromatem, co podkręci smak dania. W międzyczasie podgotowujemy ziemniaki w mundurkach, aby później móc je szybko zapiec z dorszem, nie wysuszając ryby. Wszystkie elementy wystarczy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą, podlać solidną porcją przygotowanej oliwy i wstawić na chwilę do pieca, aby przeszły aromatami. Tutaj polecam, aby zarówno dorsz, jak i ziemniaki leżały bezpośrednio w oliwie. Ja ze względów estetyczno-fotograficznych postawiłem zdecydowanie na zbyt małe naczynie. 😉
Po upieczeniu bacalhau à lagareiro podajemy obowiązkowo z wcześniej podsmażoną cebulką i wszystkimi dodatkami, które piekły się w naczyniu. Portugalczycy z pewnością podlaliby to danie jeszcze odrobiną oliwy na talerzu, ale my możemy sobie już podarować. 😉
Składniki na Bacalhau à lagareiro:
Bacalhau à lagareiro:
- 500 g polędwicy dorsza (można użyć także filetów, najlepiej ze skórą)
- 8 niedużych ziemniaków (ok. 600 g)
- 2 białe cebule
- 2 główki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
Opcjonalne dodatki:
- 200 g zielonych oliwek (po odsączeniu z zalewy)
- 200 g pomidorków koktajlowych na gałązce
- 2 czerwone cebule
- 1 cytryna
Jak przygotować Bacalhau à lagareiro?
- Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą (nie obieraj). Wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 25 minut (powinny być lekko twarde).
- Cebulę pokrój w piórka. Czosnek z jednej główki grubo posiekaj lub pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę oraz listki laurowe i smaż na niewielkim ogniu, aż cebula stanie się miękka (ok. 5-7 minut). Kolejno dodaj czosnek i smaż całość jeszcze chwilę (ok. 2-3 minut). Odstaw.
- Polędwicę z dorsza osusz papierowym ręcznikiem i posyp solą.
- Czerwone cebule oraz cytrynę pokrój w ćwiartki. Pozostałą główkę czosnku natnij z wierzchu, aby ząbki były otwarte.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i delikatnie dociśnij je płaską częścią noża lub szklanką. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Z wierzchu posyp je pozostałą solą.
- Na środku ułóż kawałki ryby, a dookoła pozostałe składniki, jeśli używasz (oliwki, czerwoną cebulę, czosnek, kawałki cytryn oraz pomidory na gałązce).
- Całość zalej przygotowaną wcześniej oliwą, odcedzając cebulę oraz czosnek (przydadzą się później).
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 20 minut.
- Upieczoną rybę podawaj z dodatkami. Na kawałkach dorsza wyłóż wcześniej podsmażoną cebulą z czosnkiem (wystarczy ją krótko podgrzać przed podaniem).
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square