Babka ziemniaczana z łososiem i tofu
Podlaska klasyka, ale trochę inaczej, bo do środka wskakują skwarki z … tofu. Spróbujcie koniecznie tej babki ziemniaczanej z łososiem i tofu, którą podamy z sosem chrzanowym i łososiem. Trzeba trochę cierpliwości, żeby ją przygotować, ale naprawdę warto!

Babka ziemniaczana z łososiem i tofu
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina pieczenia
Składniki na babka ziemniaczana z łososiem i tofu:
babka:
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 180 g tofu wędzonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1,8 kg ziemniaków typu C (do purree, kopytek itp)
- 2 marchewki
- 2 duże jajka
- ½ szklanki gorącego mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 czubate łyżki mąki
- pieprz i sól po 1 łyżeczce
Pozostałe składniki:
- 300 ml skyru lub jogurtu greckiego
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki chrzanu
- sól i pieprz
- 12 rzodkiewek
- 200 g łososia wędzonego
- Koperek świeży
Jak przygotować babka ziemniaczana z łososiem i tofu?
- Ziemniaki i marchewki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy w rondelku. Ziemniaki zalewamy mlekiem, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę, lekko ją soląc. Tofu kroimy w drobną kostkę. Ściągamy cebulę, na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy tofu na złoto. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki octu. Mieszamy z cebulą.
- Przyciskamy ziemniaki talerzem i odlewamy nadmiar wody. Dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, przyprawy oraz nasze wege skwarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 22×28 cm, wysmarowanego masłem – powinna mieć 4-5 cm grubości.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę.
- Składniki na sos mieszamy.
- Babkę po upieczeniu kroimy na porcje, przekładamy na talerz, dekorujemy sosem, łososiem, rzodkiewkami i koperkiem.
Smacznego!
Babka bierze udział w pojedynku blogerów na stronie Ziemniaki czy kartofle, warto zagłosować 🙂
