Babka nagietkowo-pomarańczowa

Zdjęcie - Babka nagietkowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 12

Kwiaty nagietka chyba zna każdy, bowiem tą fascynującą roślinę można spotkać często w przydomowych ogródkach. Ze względu na swoje lecznicze właściwości nagietek wykorzystywany jest w farmaceutyce, kosmetyce, ale także w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i wypieków. Własnoręcznie zbierany i suszony nagietek sprezentowała mi mama. Od dawna miałam ochotę z nim poeksperymentować. Metodą prób i błędów powstała pyszna babka. Wilgotna - dzięki niezwykle aromatycznej konfiturze z nagietka i pomarańczy.

Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 50 min 

Ciasto

  1. 330 g mąki pszennej
  2. 250 g masła
  3. 125 ml oleju
  4. 5 jajek
  5. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Konfitura nagietkowo-pomarańczowa

  1. 10 g suszonych płatków nagietka
  2. 2 duże pomarańcze
  3. 400 ml wody
  4. 200 g cukru

Polewa pomarańczowa

  1. 50 ml skoncentrowanego soku pomarańczowego
  2. 150 ml wody
  3. 12 g mąki kukurydzianej
  4. 80 g czekolady białej

Konfitura nagietkowo-pomarańczowa

  1. Płatki nagietka zalewamy wodą, dodajemy cukier i otartą skórkę z dwóch pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu około godziny. Płyn powinien cały czas lekko się gotować. Po tym czasie powinniśmy otrzymać 200 ml bardzo gęstego płynu, przypominającego swoją konsystencją płynny miód. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu płyn jeszcze bardziej zgęstnieje.

Ciasto

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy, dodajemy wystudzone masło, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej konfiturę nagietkowo-pomarańczową oraz jogurt naturalny.
  2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na babkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.

Polewa pomarańczowa

  1. Wodę, sok pomarańczowy i mąkę kukurydzianą mieszamy dokładnie ze sobą i podgrzewamy. Podczas podgrzewania, gdy masa zacznie gęstnieć intensywnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamana czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowana polewą dekorujemy babkę.

Przepisy z tych kategorii

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Wiekanocna babka drożdżowa z makiem
2

Wiekanocna babka drożdżowa z m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowa babka piaskowa
2

Cytrynowa babka piaskowa

food² food²
Food Square

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy