Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny

Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny


Zdjęcie - Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowałam babkę miodowo- kokosowo- cytrynową. Można użyć do niej różnej mąki: pszennej, orkiszowej, ryżowej, kokosowej. Ja użyłam różnych.
Przygotować niedużą formę na babkę, wysmarować tłuszczem i oprószyć.

3 jaja
2 duże łyżki miodu wielokwiatowego
skórka z jednej cytryny (umyta, sparzona, najlepiej ekologiczna)
sok z połówki cytryny
3/4 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki mąki przesianej (dowolnej u mnie mix mąk: 100 gram ryżowa pełnoziarnista, 100 gram orkiszowa tortowa, 50 gram kokosowa)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 pełna łyżeczka sody ( kiedy zamieniam proszek do pieczenia na sodę, zwykle daję jej mniej)

Jaja ( temperatura pokojowa) ubić z miodem, dodać oliwę, mleko kokosowe i skórkę z cytryny. Dodać stopniowo przesianą mąkę i wmieszać w masę, dodać proszek do pieczenia lub sodę. Na koniec wlać sok z cytryny. Wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 175 stopniach C. przez 50 minut do suchego patyczka.
Wyjąć babkę, wystudzić.

Przygotować żółty lukier:
2 duże łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki soku z cytryny.

Po wymieszaniu skłądników lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany, wolno spływającej z łyżki. Takim polać babkę.

Zdjęcie - Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów