Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą
Babkę tę piekłam jakiś czas temu i na pewno upiekę ją również na święta, bo jest obłędna. Dzięki migdałom wilgotna, miękka, aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna ? Przysłowiową “kropką nad i” jest pyszna polewa z białej czekolady. Od siebie dodałam trochę kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Bardzo polecam Wam ten przepis: jest łatwy, szybki i z pewnością będziecie zadowoleni z efektu.
Źródło: Kwestia Smaku
Na blogu znajdziecie również inne pyszne babki:
- pyszną babkę z masłem orzechowym i czekoladą
- mocno czekoladową babkę kawową
- miękką i aromatyczną bananową babkę z orzechami
- pyszną babkę orzechową
Składniki (piekłam z 1,5 porcji w foremce standardowej wielkości, babka nie wychodzi zbyt duża):
Babka:
- 130 g dobrej jakości białej czekolady
- 80 g masła
- 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórek
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka
- 50 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (to mój dodatek)
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
- łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji
Składniki:
Połamaną na kawałki białą czekoladę umieścić z masłem razem w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej (mieszać składniki, aż połączą się w jednolitą masę – starać się za mocno nie podgrzewać całości). Dodać cukier oraz żółtka, wymieszać. Zdjąć naczynie z gazu i dosypać do masy przesiane obie mąki: pszenną i migdałową, wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok pomarańczowy. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z masą migdałowo-czekoladową. Dodać startą skórkę z pomarańczy. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą lub mąka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka (przy zwiększeniu ilości składników, może być potrzeba dłuższego pieczenia). Gotową babkę lekko przestudzić i wyjąć formy.
Polewa:
Kremówkę zagotować z dodatkiem likieru lub soku z pomarańczy oraz skórki pomarańczowej. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną i gęstniejącą polewą udekorować babkę. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego ?