Babka marmurkowa z kawą
Miała być babka marmurkowa z przepisu Dorotuś, a wyszła mi taka raczej pół na pół, chyba niedokładnie wymieszałam i marmurek słaby jakiś ;) Babeczka jest pyszna, polecam ją bardzo zwłaszcza wielbicielom kawy, która nadaje ciastu ciekawy smak. Według mojego Ukochanego babka wyszła troszkę za sucha, co jednak nie przeszkodziło mu w zjedzeniu jej ;) Może Wy upieczecie bardziej mokrą i z wyraźnym marmurkiem :)
Dla smakoszy kawy - pasuje do porannej czarnej z mleczkiem :)
Składniki:
*25 dag masła
*5 jajek
*1 szklanka mąki pszennej
*1 szklanka mąki ziemniaczanej
*3/4 szklanki cukru
*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*aromat do ciast np cytrynowy
*2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja, cały czas miksując. Masa może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat cytrynowy,zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zmiksować.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Ja użyłam formy z kominkiem.
Najpierw wylać jasną część ciasta, a na nią ciemną. Całość delikatnie , krótko wymieszać, aby powstał efekt marmurka (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.