Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

Babka kajmakowa to najlepsza babka jaką jadłam! Jest miękka, wilgotna, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą kajmaku. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Jeśli szukacie idealnej babki na nadchodzącą Wielkanoc, właśnie ją znaleźliście! :)


Zdjęcie - Babka kajmakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA BABKĘ KAJMAKOWĄ


Składniki :

250 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

250 g masy kajmakowej

4 duże jajka

450 g mąki pszennej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250 ml maślanki


Polewa :

160 g czekolady karmelowej

4-5 łyżek śmietanki kremówki


Dodatkowo :

płatki migdałów do dekoracji


Jak zrobić babkę kajmakową :


Mąkę przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.


Masło i cukier umieścić w drugiej misce, ucierać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (około 5 minut). Następnie dodawać po 1 łyżce masy kajmakowej, jednocześnie ucierając mikserem na niższych obrotach. Dodawać po 1 jajku, miksując krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodawać na zmianę, partiami na 3-4 razy mąkę i maślankę, po każdym dodaniu mieszając trzepaczką rózgową.


Formę do babki (średnica 26cm z kominem) wysmarować masłem i posypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka!). Po upieczeniu wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Następnie wyciągnąć z formy i przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, w małym garnuszku podgrzać kremówkę (podgrzać – nie zagotować!), ściągnąć z palnika, wrzucić czekoladę i energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa jest za gęsta dodać odrobinę kremówki i szybko wymieszać. Gotową polewą polać ciasto, posypać płatkami migdałów.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów