Babka kajmakowa
Babka kajmakowa to najlepsza babka jaką jadłam! Jest miękka, wilgotna, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą kajmaku. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Jeśli szukacie idealnej babki na nadchodzącą Wielkanoc, właśnie ją znaleźliście! :)
PRZEPIS NA BABKĘ KAJMAKOWĄ
Składniki :
250 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
250 g masy kajmakowej
4 duże jajka
450 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml maślanki
Polewa :
160 g czekolady karmelowej
4-5 łyżek śmietanki kremówki
Dodatkowo :
płatki migdałów do dekoracji
Mąkę przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Masło i cukier umieścić w drugiej misce, ucierać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (około 5 minut). Następnie dodawać po 1 łyżce masy kajmakowej, jednocześnie ucierając mikserem na niższych obrotach. Dodawać po 1 jajku, miksując krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodawać na zmianę, partiami na 3-4 razy mąkę i maślankę, po każdym dodaniu mieszając trzepaczką rózgową.
Formę do babki (średnica 26cm z kominem) wysmarować masłem i posypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka!). Po upieczeniu wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Następnie wyciągnąć z formy i przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, w małym garnuszku podgrzać kremówkę (podgrzać – nie zagotować!), ściągnąć z palnika, wrzucić czekoladę i energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa jest za gęsta dodać odrobinę kremówki i szybko wymieszać. Gotową polewą polać ciasto, posypać płatkami migdałów.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!