Babka drożdżowa do lukrowania i koszyczka
Babka drożdżowa o smaku pomarańczowym. Można zrobić jedną dużą lub jeśli mamy małe foremki możemy upiec małe i polukrować. Ja nie jestem zwolenniczką lukru ale jak lubicie to fajnie jest zrobić lukier z sokiem z granata. Wychodzi piękny różowy kolor. A same babeczki wygladają bajecznie.
Czas przygotowania: 125 minut
Pieczenie: od 15 do 30 minut
Składniki:
380 g mąki ( u mnie orkiszowa)
3 jaja
drożdże suszone 6 g
skórka z pomarańczy ( ok. 1 łyżeczki)
mleko ( napój roślinny )100 ml
cukier trzcinowy 50g
masło 100 g rozpuszczone i chłodne lub 100 ml oleju
Przygotowanie:
Suche drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego) z łyżeczką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ruszyły. Po 15 minutach powianiem zaczyn pracować. Mąkę przesiewamy do misy wlewamy zaczyn, dodajemy skórkę pomarańczową i wbijamy jajka oraz wlewamy resztę mleka. Zagniatamy ok. 10 minut. Ciasto będzie dość kleiste. Po 10 minutach wlewamy połowę rozpuszczonego masła i wtłaczamy w ciasto, kiedy ciasto wchłonie masło wlewamy resztę masła i dalej wyrabiamy do 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką lub czepkiem kąpielowym na 60 minut. Następnie przygotowujemy formy lub jedną formę z kominem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Bierzemy misę z ciastem i zagniatamy jeszcze raz ciasto w celu jego odgazowania. Po zagnieceniu przekładamy ciasto do formy lub foremek (1/2 wysokość foremki). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia min. 30-60 minut aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte babki pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut dla małych babeczek i 30 minut dla dużej. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Babka świetne smakuje z konfiturą z pomarańczy.