Babeczki z żurawiną i białą czekoladą
Jeśli szukacie prostego przepisu na szybki i prosty bożonarodzeniowy wypiek, to te babeczki z żurawiną i białą czekoladą będą jak znalazł. W sumie nawet nie potrzeba żadnej specjalnej okazji, żeby je zrobić, bo sprawdzą się doskonale przez całą zimową porę. Przygotowałem je ze swojego ulubionego przepisu na muffinki z dodatkiem jogurtu, dzięki któremu są mięciutkie i delikatne. Do ciasta wrzuciłem świeżą żurawinę, posiekaną białą czekoladę oraz odrobinę ekstraktu waniliowego. Dzięki tym czerwonym koralom babeczki nie są za słodkie, lecz delikatnie cierpkie i kwaśne. Nie wiem, jak Wy, ale ja żurawinę za ten charakterystyczny smak uwielbiam. Właśnie dlatego polecam użyć świeżych bądź mrożonych owoców; suszone nie dadzą tego samego efektu. Zamiast wanilii do ciasta możecie również dodać otartą skórkę pomarańczową albo odrobinę cynamonu – też będzie pysznie.
Dodatkowo upieczone babeczki z żurawiną udekorowałem czapą kremu na bazie serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady i żurawinowego sosu oraz dodatkową porcją rozkrojonych owoców. Oczywiście jest to opcjonalne, bo muffinki smakują już dobrze same w sobie, ale jeśli chcielibyście podać je w bardziej odświętny sposób na bożonarodzeniowy stół, to polecam. W szczególności, że krem smakuje naprawdę obłędnie i żałowałem, że nie przygotowałem go trochę więcej i nie można było go już wyjadać łyżeczką. 😉 To tyle z mojej strony. Jeśli znudziły Wam się już makowce, serniki i pierniki, to te babeczki z żurawiną i białą czekoladą będą jak znalazł na nadchodzące Święta.
Babeczki z żurawiną i białą czekoladą Wydrukuj przepis Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
Babeczki z żurawiną:
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 100 g jogurtu naturalnego (można również użyć maślanki lub kefiru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Krem z białą czekoladą i żurawiną:
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- 200 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 100 g żurawiny + dodatkowo do dekoracji
- 100 ml wody
- 50 g cukru
Babeczki z żurawiną
- Masło ubij z cukrem pudrem na puch. Następnie wbij jajka i kontynuuj ucieranie.
- Do masy dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko do połączenia.
- Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
- Do ciasta dodaj posiekaną białą czekoladę oraz żurawinę. Wymieszaj.
- Papilotki włóż do formy na muffiny i napełnij do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz przez 25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Krem z białą czekoladą i żurawiną
(Należy rozpocząć przygotowanie dzień wcześniej).
- Śmietanę kremówkę wlej do rondelka i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj posiekaną białą czekoladę, odstaw na moment, a następnie dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Mieszankę ostudź, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin do schłodzenia.
- Żurawinę przesyp do rondelka, dodaj cukier i wlej wodę. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż powstanie sos. Następnie zmiksuj całość blenderem na gładko i przecedź przez sito. Odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i ubijaj całość jeszcze chwilę. Na sam koniec dodaj sos żurawinowy i całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij go na babeczki, a następnie udekoruj świeżą żurawiną.