Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką
Proste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny.
Babeczki (12 sztuk):
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- szczypta soli
- 200 g czerwonej porzeczki
Beza:
- 3 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą.
Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny.
Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz 30-35 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.