Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką

Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką

Zdjęcie - Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Proste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny.

Zdjęcie - Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babeczki (12 sztuk):

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • szczypta soli
  • 200 g czerwonej porzeczki

Beza:
  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą.
Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny.
Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz 30-35 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcie - Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów