Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha

Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha

Zdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś 17 marca, jak świat długi i szeroki obchodzony jako dzień Świętego Patryka. Nie mogłam więc zaprezentować dziś niczego, co nie byłoby zielone, prawda?!

Zdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koncepcja tego deseru jest bardzo prosta. Z kruchego, maślanego ciasta wypiekamy spody do tart- mogą być na jeden kęs, jak moje, lub przygotować możecie duży, klasyczny spód do tarty.

Zdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego crème pâtissière, francuska klasyka deserowa na bazie mleka i żółtek. Mój doprawiłam sporą ilością soku i skórki cytrynowej oraz oczywiście japońską zieloną herbatą matcha, dzięki której krem ma piękny, pistacjowy kolor, a deser zyskał lekki, herbaciany aromat.

Zdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie jedną, dużą tartę lub nawet 25 mini-tartoletek, na jedne kęs.

Przy okazji przepis na inny zielony deser, babka z matchą, przepis znajdziecie TU.

Zdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto:

Z mąki usyp kopczyk, włóż do niego posiekane w kostkę masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko. Połącz składniki na gładką masę. Wlej wodę i delikatnie połącz aż uzyskasz gładkie ciasto. Szybko wyrób odpychając od siebie 4-5 razy, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez minimum 30 min.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm, wylep nim płaską foremkę (średnica ok. 25 cm), wstaw do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzej do 190 oC, nakłuj ciasto widelcem. Ułóż na nim kawałek papieru po pieczenia i obciąż ziarnami fasoli. Piecz 20 minut, zdejmij fasolę i dopiecz kolejne 5 minut, do zarumieniania. Ostudź.

Krem:

Żółtka połącz z mąką ziemniaczaną. W rondelku podgrzej mleko. Dodaj szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, cukier i matchę.

Gdy mleko będzie gorące, wolnym strumieniem wlej 1/3 do żółtek, dokładnie rozmieszaj.

Ciepłe żółtka lwej z powrotem do mleka, zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając rózgą (trzepaczką), aż masa zgęstnieje. Od razu przelej do miseczki. Dodaj zimne masło, rozmieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny, połącz, ewentualnie dopraw do smaku dodając nieco więcej cukru/soku cytrynowego.

Krem przykry folią spożywczą, wstaw do lodówki.

Kremem nadziewaj babeczki, podawaj schłodzone z malinami na wierzchu.

Kategorie przepisów