Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym

Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym

 

Dzisiaj przygotowałem dla Was taki bożonarodzeniowy przepis last minute, który możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Te babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym nie tylko dobrze smakują, ale i świetnie wyglądają, dzięki czemu mogą stanowić apetyczną ozdobę świątecznego stołu. Dodatkowo nie wymagają specjalnych cukierniczych zdolności, a jedynie odrobiny wyobraźni. 😉

Same babeczki piernikowe przygotowałem z nieco zmodyfikowanego przepisu na bananowy chlebek. Zależało mi, aby zużyć już czerniejące w lodówce banany, a jednocześnie wykorzystać je jako główny składnik słodzący. Dzięki nim samo ciasto na muffinki nie zawiera już cukru, jedynie odrobinę miodu dla smaku. Świątecznego charakteru nadaje im przyprawa do piernika oraz powidła śliwkowe, którymi je dodatkowo nadziałem. Uważam, że ten pomysł świetnie się sprawdzi dla wszystkich, którzy szukają zdrowszych alternatyw w wypiekach. Babeczki wychodzą delikatne, mięciutkie i smakują niczym najlepszy bananowy chlebek z odrobiną korzennych przypraw. Dlatego gorąco polecam ten patent nie tylko do dzisiejszego przepisu

Kolejno moje babeczki piernikowe ozdobiłem polewą czekoladową oraz zielonym kremem maślanym, z którego przygotowałem kształt iglastych wieńców bożonarodzeniowych i choinek. Do tego celu potrzebujecie jedynie rękaw cukierniczy oraz ozdobne tylki do kremów. Ja użyłem 4B, 1M oraz Sultan z Wiltona, ale nadadzą się wszelkie inne w kształcie rozet lub gwiazd. Finalnie z paluszków zrobiłem pieńki, a z kolorowych cukrowych posypek choinkowe ozdoby. Wydaje mi się, że wyszło całkiem nieźle. 😉 Sposób dekoracji możecie znaleźć w ostatniej rolce na moim Instagramie. Oczywiście możecie wykorzystać do tego pomysłu inny ulubiony przepis na babeczki. U mnie na blogu znajdziecie również kilka innych, które równie dobrze sprawdzą się na Święta! 😉

Zdjęcie - Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 25 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut

Składniki na babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym:

Babeczki:

  • 2 dojrzałe banany (250 g po obraniu)
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko (rozmiar L)
  • 2 łyżki miodu (30 g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garść orzechów pekan lub włoskich
  • ok. 120 g powideł śliwkowych do nadziania

 

  Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej lub deserowej czekolady
  • 10 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 

  Krem maślany:

  • 150 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałowego
  • zielony barwnik w paście lub żelu (u mnie Wilton Moss Green)
  • kolorowe posypki
  • kilka paluszków

 

Jak przygotować babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym?

Babeczki

  1. Masło roztop i przestudź. Przelej do kielicha blendera, dodaj banany, jajko oraz miód. Zmiksuj do uzyskania gładkiego purée.
  2. Masę przelej do miseczki, dodaj mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
  3. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  4. Papilotki włóż do foremki na muffiny i wlej ciasto do ¾ wysokości (najłatwiej jest to zrobić przy pomocy łyżki do lodów).
  5. Babeczki piecz przez 20 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Po wystudzeniu nadziej je powidłami przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania.

 

  Polewa czekoladowa

  1. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj olej i energicznie wymieszaj.
  2. Płynną polewą pokryj wierzch babeczek, a następnie wstaw je do lodówki, aż polewa stężeje (ok. 15-30 minut).

 

  Krem maślany

  1. Miękkie masło ubij mikserem na puch, następnie stopniowo dodawaj cukier puder, nie przerywając miksowania. Kolejno wlewaj powoli mleko, cały czas ubijając.
  2. Do kremu dodaj zielony barwnik do uzyskania pożądanego koloru (ok. ¼ łyżeczki w przypadku barwników w paście lub żelu) i zmiksuj do połączenia.
  3. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami i udekoruj nim babeczki. Finalnie ozdób je kolorowymi posypkami, a z paluszków zrób pieńki.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki piernikowe z bananem i kremem maślanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów