Babeczki owsiane z jabłkami – najlepsze

Delikatne, wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne, właśnie takie są babeczki z mąki owsianej i pszennej z dodatkiem jabłek i cynamonu. Robiłam je, intuicyjnie dodając poszczególne składniki, korzystając z podstawowego przepisu na muffiny. Babeczki długo zachowują świeżość. Bardzo polecam na długie, jesienne popołudnia, zasmakują jak nie jedna szarlotka

Zdjęcie - Babeczki owsiane z jabłkami – najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 12 sztuk
  • 150 g. mąki pszennej
  • 150 g, maki owsianej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1/3 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 mniejsze jabłka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Daję do miseczki, dodaję cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszam i odstawiam. Do drugiej miseczki daję przesiane mąki i resztę sypkich produktów. Jajka ubijam osobno na pianę, dodaję olej i mleko, całość mieszam. Składniki płynne daję do sypkich, dodaję jabłka, wszystko krótko mieszam, tylko do połączenia. Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Piekę około 25 – 30 minut, do czasu, aż się mocno zrumienią. Studzę na kratce 30 minut. Udanych wypieków

Zdjęcie - Babeczki owsiane z jabłkami – najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy