Babeczki na białkach z borówkami

Znam wiele borówkowych szlaków, ale najwięcej borowin widziałam na szlaku prowadzącym na Magurkę w Beskidzie Małym. Rosną tam nie krzewinki, ale naprawdę duże krzewy borówek, w zasadzie morze tych cennych owoców. Właśnie z tego szlaku przywiozłam ich spory zapas. Część z nich zamroziłam, a pozostałe wykorzystam do jagodzianek i muffinek pieczonych na białkach. Muffinki z owocami mają sporą przewagę nad babkami…owoce nie opadają na dno, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. I jeszcze jedna zaleta…zawsze się udają. Borówki w tym przepisie można zastąpić czerwoną porzeczką lub drobno pokrojonym jabłkiem. Bardzo polecam :-) Na dole wpisu zdjęcia ze szlaku zrobione komórką męża.

Zdjęcie - Babeczki na białkach z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • 5 białek
  • 300 g mąki pszennej lub pszennej razowej
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jagód lub porzeczki
  • skórka starta z wyparzonej i wyczyszczonej cytryny lub ulubiony aromat ( kilka kropel )

Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując dodaję mleko i olej. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat, wszystko miksuję na niskich obrotach. Na koniec dodaję jagody i całość delikatnie mieszam. Ciastem wypełniam foremkę na muffinki, wcześniej wyłożoną papilotkami. Piekłam ok. 20 min w temp. 180 stopni. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe studzę na kratce. Smacznego :-)

Zdjęcie - Babeczki na białkach z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki na białkach z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy