Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków

Cześć,

Kontynuując temat słodkości dla dzieci, w tym wypadku kilkulatków, zapraszamy dziś na deser, który robi wrażenie a do tego przemyca prawie pół kilo szpinaku. Nasza inspiracja z bloga Moje Wypieki, czyli babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków.

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 14 babeczek):

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka starta z 1 cytryny

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę maślaną i dekorację:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Sok wyciśnięty z jednej małej cytryny
  • Garść czerwonej porzeczki

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Szpinak rozmrażamy na sitku aż puści wodę. Wystarczy kilka godzin. Następnie miksujemy go blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
  • W osobnej misce jajka z cukrem pudrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż masa podwoi czy nawet potroi swoją objętość. Powinno to zająć pare minut. Następnie powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Dodajemy zblendowany szpinak, skórkę startą z uprzednio wyparzonej cytryny i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli, po 2 łyżki dodajemy ją do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką (jak przy biszkopcie). Gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy masę do form na muffinki wyłożonych papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni, w trybie góra-dół przez około 30-35 minut, aż do „suchego patyczka”.
  • Po wystudzeniu, odcinamy czubki babeczek i drobno je siekamy do uzyskania efektu „mchu”. Będzie nam to potrzebne do dekoracji.
  • Aby przygotować masę, śmietanę, serek mascarpone, cukier puder oraz sok z cytryny miksujemy mikserem aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę nakładamy na muffinki, posypujemy ją posiekanym ciastem i dodajemy czerwoną porzeczkę na wierzch.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z tortellini i kurczakiem

Sałatka z tortellini i kurczak…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
2

Łatwe jesienne ciastka francus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzec…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cruffins  przepis podstawowy
1

Cruffins przepis podstawowy

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Strasznie czekoladowe babeczki

Strasznie czekoladowe babeczki

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu