Babeczki "Leśny Mech"


Słodkie wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo popularne. Po cieście marchewkowym i buraczanym cieście czekoladowym, które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak powstały te oto zielone babeczki, które są mini wersją popularnego w sieci i nie tylko ciasta zwanego "Leśny Mech". Szpinak może wydawać się dość kontrowersyjnym dodatkiem do ciasta, ale to jemu ciasto zawdzięcza piękny, naturalny (!) zielony kolor. Smakuje ciekawie, choć szpinak jest niewyczuwalny w smaku. Gorąco polecam na świętowanie pierwszego dnia wiosny:)
Zdjęcie - Babeczki "Leśny Mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (12 szt):
350 g mrożonego szpinaku
190 g cukru
3 jajka
190 ml oleju rzepakowego
225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Krem:
100 ml śmietany 30%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru


Dekoracja:
granat
Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy. Na koniec ciasto delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.
Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Z ostudzonych babeczek odcinamy wierzch i kruszymy. Na babeczkę wyciskamy krem za pomocą rękawa cukierniczego. Babeczki obsypujemy zielonymi okruszkami i dekorujemy granatem.
Zdjęcie - Babeczki "Leśny Mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki "Leśny Mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki "Leśny Mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z jarmużu i mango - antyoksydacyjna bomba
2

Koktajl z jarmużu i mango - an…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi
1

Sznycel drobiowy w koprze włos…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Koktajl z jarmużem, kiwi i pomarańczą
2

Koktajl z jarmużem, kiwi i pom…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Koktajl na detoks
2

Koktajl na detoks

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Jarmuż zapiekany z serem
1

Jarmuż zapiekany z serem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zielony koktajl z awokado, kiwi i jarmużem
1

Zielony koktajl z awokado, kiw…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy