Babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy
Składniki na babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy
- 150 g gorzkiej czekolady
- 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 35 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- biały lukier
Jak zrobić babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy:
Z czekolady odłamujemy 3 kostki, a resztę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem. Jajka lekko ubijamy z cukrem za pomocą rózgi.
Dodajemy mąkę, przyprawę piernikową i mieszamy.
Dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie mieszamy.Kokilki lub małe foremki natłuszczamy i oprószamy kakao.
Czekoladową masę rozlewamy do trzech kokilek. Do każdej babeczki wciskamy lekko po kostce czekolady i pieczemy około 12 minut w temp. 200ºC.
Po upieczeniu babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy studzimy i polewamy lukrem lub podajemy na ciepło.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut