Babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy

Babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy

Zdjęcie - Korzenny fondant czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny fondant czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny fondant czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny fondant czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny fondant czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 35 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • biały lukier

Jak zrobić babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy:

Z czekolady odłamujemy 3 kostki, a resztę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem. Jajka lekko ubijamy z cukrem za pomocą rózgi.

Dodajemy mąkę, przyprawę piernikową i mieszamy.

Dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie mieszamy.Kokilki lub małe foremki natłuszczamy i oprószamy kakao.

Czekoladową masę rozlewamy do trzech kokilek. Do każdej babeczki wciskamy lekko po kostce czekolady i pieczemy około 12 minut w temp. 200ºC.

Po upieczeniu babeczki czekoladowe - korzenny fondant czekoladowy studzimy i polewamy lukrem lub podajemy na ciepło.

 

 

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 20 minut 

Kategorie przepisów