Babeczki cytrynowe z malinami

Babeczki cytrynowe z malinami

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekkie, wyjątkowo wilgotne, po prostu rozkoszne! Do każdej cytrynowej babeczki włożyłam dorodną malinę i tym sposobem upiekłam cały zastęp ciastek o rozkosznie różowym wnętrzu.

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jest bardzo delikatne, także za sprawą zawartych w nich mielonych migdałów, ale też świeże dzięki skórce i sokowi z cytryny, jaki dodałam do środka. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Słodko” Y.Ottolenghi, ja go troszkę wzbogaciłam ;)

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie ok. 12 babeczek (np. takich w klasycznej formie na muffinki).

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • masło - 180 g, miękkie
  • cukier - 180 g
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • jajko - 4 szt
  • migdały mielone - 190 g
  • mąka pszenna - 45 g
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • maliny - 12 szt
  • do podania:
  • lukier - cukier puder + sok z cytryny

Przygotowanie:

Masło zmiksuj ze skórką cytrynową i cukrem n puszystą masę.

Ciągle mieszając dodawaj na przemian jajka i mielone migdały.

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Na koniec wlej sok z cytryny, wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papierowymi papilotkami). Do każdej porcji włóż malinę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut. Ostudź.

Każdą babeczkę ozdób lukrem i opcjonalnie cukrowymi kwiatkami,

Kategorie przepisów