Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami
Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami(4-6 porcji)
Składniki:
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej
- 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
- 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą sos sojowy, bulion, ocet, skrobię lub mąkę kukurydzianą, imbir i pieprz. Dodaj pokrojoną wołowinę przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut do lodówki.
- W dużej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
- Dodaj mięso wyjęte z marynaty (marynatę zachowaj) i smaż do zarumienienia, przez około 4-5 minut, po czym wyjmij wołowinę z patelni i odstaw.
- Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
- Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
English version
Asian-style beef with kale and mushrooms(4-6 servings)
Ingredients:
- 1/4 cup soy sauce
- 2/3 cup beef or chicken stock
- 2 tablespoons rice wine vinegar
- 2 tablespoons corn starch
- 1 1/2 tablespoons fresh ginger, finely grated
- 1/2 teaspoon ground pepper
- 2 tablespoons olive oil
- 1/2 onion, finely chopped
- 2 cloves garlic, minced
- 450 g beef, thinly sliced
- 200 g kale leaves, stems removed and chopped
- 250 g mushrooms, quartered
Preparation:
- Whisk soy sauce, beef stock, vinegar, corn starch, ginger, and black pepper in medium bowl until fully combined. Add sliced beef cover with plastic wrap, place in the refrigerator for 20 minutes.
- Add 2 tablespoons of olive oil to a large skillet or wok heated over medium high heat. When oil is hot, add onion, cook until softened, for about 2-3 minutes, add garlic and cook for another minute.
- Add beef from the marinade (reserve marinade), cook until cooked through and browned, for about 4-5 minutes. Remove beef and set aside.
- Turn the pan to medium, add kale and a little water if necessary. Add mushrooms and cook until kale has wilted, about 2-3 minutes. Add reserved marinade and cook until thickened.
- Add beef and stir and serve erve over rice or noodles.
Enjoy!