Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami

Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą sos sojowy, bulion, ocet, skrobię lub mąkę kukurydzianą, imbir i pieprz. Dodaj pokrojoną wołowinę przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut do lodówki.
  2. W dużej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
  3. Dodaj mięso wyjęte z marynaty (marynatę zachowaj) i smaż do zarumienienia, przez około 4-5 minut, po czym wyjmij wołowinę z patelni i odstaw.
  4. Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
  5. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Zdjęcie - Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Asian-style beef with kale and mushrooms

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup soy sauce
  • 2/3 cup beef or chicken stock
  • 2 tablespoons rice wine vinegar
  • 2 tablespoons corn starch
  • 1 1/2 tablespoons fresh ginger, finely grated
  • 1/2 teaspoon ground pepper
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1/2 onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 450 g beef, thinly sliced
  • 200 g kale leaves, stems removed and chopped
  • 250 g mushrooms, quartered

Preparation:

  1. Whisk soy sauce, beef stock, vinegar, corn starch, ginger, and black pepper in medium bowl until fully combined.  Add sliced beef cover with plastic wrap, place in the refrigerator for 20 minutes.
  2. Add 2 tablespoons of olive oil to a large skillet or wok heated over medium high heat. When oil is hot, add onion, cook until softened, for about 2-3 minutes, add garlic and cook for another minute.
  3. Add beef from the marinade (reserve marinade), cook until cooked through and browned, for about 4-5 minutes. Remove beef and set aside.
  4. Turn the pan to medium, add kale and a little water if necessary. Add mushrooms and cook until kale has wilted, about 2-3 minutes. Add reserved marinade and cook until thickened.
  5. Add beef and stir and serve erve over rice or noodles.

Enjoy!

Zdjęcie - Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chicken Satay
1

Chicken Satay

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mafé
2

Mafé

Tyna Tyna
In cooking we trust

Warzywne przekąski- azjatycki bób i smażone rzodkiewki
2

Warzywne przekąski- azjatycki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą

Curry z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Mango lassi
1

Mango lassi

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Ostra zupa dahl z soczewicą i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki

Azjatycka sałatka z arbuza i r…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tradycyjne curry z kurczaka
2

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!