Awokado z tuńczykiem - sałatka.
Avocado with tuna fish - a salad.
Składniki:
1 awokado
0,5 puszki tuńczyk w oleju
1 jajko
1 łyżka posiekany szczypioru
3 liście sałaty lodowej
0,5 cytryna
8 zielonych oliwek
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Awokado, przekroić na połowę, miąższ wyjąć łyżeczką, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka osączyć z oleju, wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem, dodać do awokado.
Jajko ugotować i posiekać, liście sałaty lodowej, pokroić w drobną kostkę, oliwki przekroić na połowę i również dodać do przygotowanej sałatki. Na koniec dodać 1 łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych " miseczek" z awokado.