Arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Bardzo lubię cieciorkę, choć do tej pory nie dałam szansy zaistnieć jej na moim blogu. Zatem niech się stanie! :)
Pierwszy przepis na harirę widziałam w książce kucharskiej mojej cioci, potem porównałam ją z (zapewne oryginalnym) przepisem na ugotuj.to i w efekcie wyszła taka uproszczona hybryda. Bardzo smaczna hybryda :)

Zdjęcie - Arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ARABSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CIECIERZYCĄ
puszka ciecierzycy (cieciorki),
100g ryżu,
1 filet z piersi kurczaka (ok. 200g),
1 cebula,
1,5 litra bulionu drobiowego,
żółtko,
łyżka soku z cytryny,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki szafranu (można zastąpić kurkumą),
sól, pieprz,
3 łyżki oliwy lub oleju

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę smażyć, dodać drobno pokrojonego kurczaka, sól, pieprz, szafran i cynamon. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, pod koniec dodając osączoną ciecierzycę. Zdjąć z ognia i zaprawić roztrzepanym żółtkiem (żeby nie zrobiły się kluchy, żółtko roztrzepałam z niewielką ilością zupy), energicznie mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i od razu podawać.

Kategorie przepisów