Arabska zupa z dyni, ziemniaków i ciecierzycy
Kochani, dobrze wiecie, że Bliski Wschód i kuchnia arabska są bliskie mojemu sercu.
Nie mogę się doczekać, kiedy znów wsiądę w samolot i wyląduję tam, gdzie piasek pod stopami tak przyjemnie grzeje, a złote słońce pali mnie w plecy.
To będzie…
To niedługo będzie!
Zanim jednak to nastąpi wspomnienia swoje i myśli kieruję właśnie tam, a w kuchni powstają przepisy inspirowane kuchnią arabską.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną zupę, która jest na tyle sycąca, że śmiało może być pomysłem na jednodaniowy obiad.
Pikantna, kremowa, z dużą ilością zdrowych dodatków.
Zupa, w której jestem totalnie zakochana i jeśli tylko lubicie taka aromatyczną kuchnię, to zakochacie się i Wy.
Gorąco polecam.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* dynia np. Hokkaido – ok. 250 g
* czerwona cebula – 3 szt
* czosnek – 3 ząbki
* pomidory w w puszce – 1 puszka
* ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt
* cukinia świeża – 1 szt
* pasta Harissa – 2 łyżki
* ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g
* przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, chilli
* oliwa z oliwek
DODATKOWO:
* ser feta
* koper
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek.
Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu!
Wlewamy pomidory w puszce.
Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce na początek.
Zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył warzywa i gotujemy przez ok 20 minut ( do miękkości ).
Blendujemy na krem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista!
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy.
Wrzucamy ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę cukinię – odrobinę soli, przesmażamy kilka minut tak, by warzywa fajnie się lekko przyrumieniły.
Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem przesmażonych warzyw i odrobiny słonego sera feta.
Świeży koper to kropka nad I.
Gorąco polecam!
Spróbujcie!