Arabska zupa z dyni, ziemniaków i ciecierzycy

Arabska zupa z dyni, ziemniaków i ciecierzycy

Kochani, dobrze wiecie, że Bliski Wschód i kuchnia arabska są bliskie mojemu sercu.

Nie mogę się doczekać, kiedy znów wsiądę w samolot i wyląduję tam, gdzie piasek pod stopami tak przyjemnie grzeje, a złote słońce pali mnie w plecy.

To będzie…

To niedługo będzie!

Zanim jednak to nastąpi wspomnienia swoje i myśli kieruję właśnie tam, a w kuchni powstają przepisy inspirowane kuchnią arabską.

Zdjęcie - ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną zupę, która jest na tyle sycąca, że śmiało może być pomysłem na jednodaniowy obiad.

Pikantna, kremowa, z dużą ilością zdrowych dodatków.

Zupa, w której jestem totalnie zakochana i jeśli tylko lubicie taka aromatyczną kuchnię, to zakochacie się i Wy.

Gorąco polecam.

Spróbujcie!

Zdjęcie - ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* dynia np. Hokkaido – ok. 250 g

* czerwona cebula – 3 szt

* czosnek – 3 ząbki

* pomidory w w puszce – 1 puszka

* ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt

* cukinia świeża – 1 szt

* pasta Harissa – 2 łyżki

* ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g

* przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, chilli

* oliwa z oliwek

DODATKOWO:

* ser feta

* koper

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek.

Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu!

Wlewamy pomidory w puszce.

Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce na początek.

Zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył warzywa i gotujemy przez ok 20 minut ( do miękkości ).

Blendujemy na krem.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista!

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy.

Wrzucamy ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę cukinię – odrobinę soli, przesmażamy kilka minut tak, by warzywa fajnie się lekko przyrumieniły.

Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem przesmażonych warzyw i odrobiny słonego sera feta.

Świeży koper to kropka nad I.

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

Zdjęcie - ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów