Angielskie muffiny - english muffin
Angielskie muffiny niewiele mają wspólnego ze znanymi nam wszystkim muffinami. Są to okrągłe, płaskie bułeczki ba bazie ciasta drożdżowego "wypiekane" na patelni o grubym dnie. Przed podaniem, po przekrojeniu dodatkowo można opiec je w opiekaczu. Podawane są zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej herbatki. Świetnie smakują z samym masłem lub dodatkiem dżemu lub innego słodkiego smarowidła. Doskonale komponują się również ze słonymi dodatkami - jajka po benedyktyńsku to właśnie English muffin z szynką lub bekonem, jajko w koszulce oraz sos holenderski.
Jest to tradycyjny angielski wypiek, niektórzy twierdzą, że jego historia sięga X wieku. Na pewno z XVIII wieku pochodzą zapiski dotyczące wielkiej popularności English muffin. Mówią one o olbrzymiej ilości fabryk je produkujących oraz o ulicznych sprzedawcach czyli Muffin Man. W tradycji angielskiej ten sprzedawca jest obecny w literaturze, filmie czy muzyce. Poniżej rymowanka z 1820 roku:
Do you know the muffin man the muffin man the muffin man. Do you know the muffin man, That lives in (down) Drury Lane?
Wzorowałam się na przepisie z King Arthur Flour. Do przygotowania muffin potrzebne są pierścienie, które służą do formowania kształtu. Ja wykorzystałam dużą puszkę - po odcięciu dolnej części (dziękuję mężu...) otrzymaliśmy pierścień o średnicy 10 cm. Najwygodniejsze będzie zaopatrzenie się w 3-4 takie pierścienie.
ANGIELSKIE MUFFINY - ENGLISH MUFFIN - Laura
SKŁADNIKI:
Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzać patelnię, do posmarowanego pierścienia kłaść porcję ciasta. Po dwóch, trzech minutach delikatnie usunąć pierścień, ponownie go posmarować i kłaść kolejną porcję ciasta. Muffiny opiec z obu stron.
Zdjąć z patelni ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
Jest to tradycyjny angielski wypiek, niektórzy twierdzą, że jego historia sięga X wieku. Na pewno z XVIII wieku pochodzą zapiski dotyczące wielkiej popularności English muffin. Mówią one o olbrzymiej ilości fabryk je produkujących oraz o ulicznych sprzedawcach czyli Muffin Man. W tradycji angielskiej ten sprzedawca jest obecny w literaturze, filmie czy muzyce. Poniżej rymowanka z 1820 roku:
Do you know the muffin man the muffin man the muffin man. Do you know the muffin man, That lives in (down) Drury Lane?
Wzorowałam się na przepisie z King Arthur Flour. Do przygotowania muffin potrzebne są pierścienie, które służą do formowania kształtu. Ja wykorzystałam dużą puszkę - po odcięciu dolnej części (dziękuję mężu...) otrzymaliśmy pierścień o średnicy 10 cm. Najwygodniejsze będzie zaopatrzenie się w 3-4 takie pierścienie.
ANGIELSKIE MUFFINY - ENGLISH MUFFIN - Laura
SKŁADNIKI:
- 450 ml letniego mleka
- 50 g łyżeczki drożdży
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki owsianej razowej
- olej do smarowania pierścienia
Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzać patelnię, do posmarowanego pierścienia kłaść porcję ciasta. Po dwóch, trzech minutach delikatnie usunąć pierścień, ponownie go posmarować i kłaść kolejną porcję ciasta. Muffiny opiec z obu stron.
Zdjąć z patelni ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.