American cookies– kruche ciasteczka z czekoladą
American cookies – jedne z moich ulubionych ciastek!
Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą.
W smaku przypominają nasze ” pieguski „.
Idealne zarówno na słodką przekąskę , jak i np, drugie śniadanie w szkole.
Czekoladę śmiało można zastąpić posiekanymi orzechami – włoskimi … ziemnymi … rodzynkami , żurawiną albo innymi ulubionymi bakaliami.
Robi się je niesamowicie szybko i tak samo szybko znikają!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 15-20 sztuk )
* masło – 150 g
* cukier trzcinowy – 125 g
* cukier drobny – 100 g
* wanilia laska – 1 szt
* jajko – 1 szt
* żółtko – 1 szt
* mąka pszenna – 300 g
* czekolada gorzka – ok. 200 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy obydwa cukry i dokładnie mieszamy.
Dodajemy ziarenka wanilii, zimne całe jajko oraz żółtko i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Dodajemy posiekaną czekoladę.
Porcje wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( zachowujemy dość duże odstępy ).
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 15-17 minut, studzimy na blasze a potem na kratce.
Zajadamy!