A'la risotto z porów i kurczaka

Zdjęcie - A'la risotto z porów i kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Minimalistyczne danie na jeden gar. Każdy z nas czasami takiego potrzebuje. W składnikach nie ma niczego, czego nie dostanie się w osiedlowym spożywczaku. Można się tam zaopatrzyć wracając do domu po dniu pracy na budowie lub w polu i przygotwać obiad w czasie krótszym niż 30 minut. Z tego też względu jest to danie a 'la risotto, ponieważ orginalne risotto ma wiele wad, których nie mogłam za nic zaakceptować jako zwolenniczka prostego gotowania. Risotto powstaje wolno i trochę za długo z perspektywy głodnego żołądka bo trzeba co jakiś czas dolewać bulionu i cały czas mieszać. Poza tym risotto nie można odgrzewać bo już tak dobrze nie smakuje, gdyż traci konsystencję i dlatego w restauracjach dosyć długo się na nie czeka ponieważ powinno (sic!) być robione od podstaw. Same wady.
Najlepszym momentem na przygotowywanie dań z porów, czyli najlepsza pora na pora jest właśnie od kwietnia. Wtedy warzywa te są najświeższe, najbogatsze i nie znają chińskiego.

Składniki na bardzo sycący obiad dla dwóch osób przygotowany w garnku o szerokości piłki siatkowej:
- mały por,- pół natki koperku lub łyżka suszonego,- połówka podwójnej piersi z kurczaka,- mały jogurt naturalny,- 3/4 szklanki ryżu i dwa razy tyle wody,- kostka bulionowa,- 3 ząbki czosnku,- pieprz, sól i olej do smażenia

  1. Por kroimy w krążki zostawiając tylko te najtrwardsze jego części. To znaczy, że kroję całą widoczną białą cześć i idę trochę dalej i skrajam również nieco zielonego. Dla koloru.
  2. Kurczaka kroję byle jak i wrzucam na rozgrzany olej w garnku i intensywnie mieszam. Trochę soli i dużo, jeszcze więcej pieprzu. Jeśli dysponuję sosem sojowym - dolewam. Jeśli nie, to nie.
  3. Jak kurczak będzie ścięty, czyli biały, dorzucam por.Zdjęcie - A'la risotto z porów i kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  4. Jak por "zwiędnie" wrzucam wyciśnięty czosnek i surowy ryż. Mieszam wszystko ze sobą i wlewam wodę.
  5. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień pod garnkiem i niechaj pyrka przez około 10 minut. Po tym czasie wyłączam ogień (już do końca nie będzie potrzebny) i zostawiam nieprzygryty gar na kolejne 5 minut. Ryż wchłonie wilgoć i będzie miękki i niesklejony. Bez przypalenia i bez tego niefajnego woreczka, do których w dzisiejszych czasach pakują co popadnie.
  6. Wlewam jogurt i wsyouję świeży koperek. Gotowe. Ile to trwało? Chyba nawet nie 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
3

Risotto z kurczakiem i zielony…

cayenne cayenne
Błahostki

Miętowe risotto z groszkiem i kurczakiem
5

Miętowe risotto z groszkiem i…

tu-tusia tu-tusia
Półka z przyprawami

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Wege „gołąbki” z buraka liścio…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z groszkiem cukrowym
1

Risotto z groszkiem cukrowym

food² food²
Food Square

Zupa z kalafiorem i ryżem
1

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square