A'la risotto z porów i kurczaka

Zdjęcie - A'la risotto z porów i kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Minimalistyczne danie na jeden gar. Każdy z nas czasami takiego potrzebuje. W składnikach nie ma niczego, czego nie dostanie się w osiedlowym spożywczaku. Można się tam zaopatrzyć wracając do domu po dniu pracy na budowie lub w polu i przygotwać obiad w czasie krótszym niż 30 minut. Z tego też względu jest to danie a 'la risotto, ponieważ orginalne risotto ma wiele wad, których nie mogłam za nic zaakceptować jako zwolenniczka prostego gotowania. Risotto powstaje wolno i trochę za długo z perspektywy głodnego żołądka bo trzeba co jakiś czas dolewać bulionu i cały czas mieszać. Poza tym risotto nie można odgrzewać bo już tak dobrze nie smakuje, gdyż traci konsystencję i dlatego w restauracjach dosyć długo się na nie czeka ponieważ powinno (sic!) być robione od podstaw. Same wady.
Najlepszym momentem na przygotowywanie dań z porów, czyli najlepsza pora na pora jest właśnie od kwietnia. Wtedy warzywa te są najświeższe, najbogatsze i nie znają chińskiego.

Składniki na bardzo sycący obiad dla dwóch osób przygotowany w garnku o szerokości piłki siatkowej:
- mały por,- pół natki koperku lub łyżka suszonego,- połówka podwójnej piersi z kurczaka,- mały jogurt naturalny,- 3/4 szklanki ryżu i dwa razy tyle wody,- kostka bulionowa,- 3 ząbki czosnku,- pieprz, sól i olej do smażenia

  1. Por kroimy w krążki zostawiając tylko te najtrwardsze jego części. To znaczy, że kroję całą widoczną białą cześć i idę trochę dalej i skrajam również nieco zielonego. Dla koloru.
  2. Kurczaka kroję byle jak i wrzucam na rozgrzany olej w garnku i intensywnie mieszam. Trochę soli i dużo, jeszcze więcej pieprzu. Jeśli dysponuję sosem sojowym - dolewam. Jeśli nie, to nie.
  3. Jak kurczak będzie ścięty, czyli biały, dorzucam por.Zdjęcie - A'la risotto z porów i kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  4. Jak por "zwiędnie" wrzucam wyciśnięty czosnek i surowy ryż. Mieszam wszystko ze sobą i wlewam wodę.
  5. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień pod garnkiem i niechaj pyrka przez około 10 minut. Po tym czasie wyłączam ogień (już do końca nie będzie potrzebny) i zostawiam nieprzygryty gar na kolejne 5 minut. Ryż wchłonie wilgoć i będzie miękki i niesklejony. Bez przypalenia i bez tego niefajnego woreczka, do których w dzisiejszych czasach pakują co popadnie.
  6. Wlewam jogurt i wsyouję świeży koperek. Gotowe. Ile to trwało? Chyba nawet nie 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
3

Risotto z kurczakiem i zielony…

cayenne cayenne
Błahostki

Miętowe risotto z groszkiem i kurczakiem
5

Miętowe risotto z groszkiem i…

tu-tusia tu-tusia
Półka z przyprawami

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
2

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wątróbki smażone z gruszkami
1

Wątróbki smażone z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy