Aksamitny sernik z syropem klonowym na piernikowym spodzie

Aksamitny sernik z syropem klonowym na piernikowym spodzie
Zdjęcie - Aksamitny sernik z syropem klonowym na piernikowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aksamitny sernik z syropem klonowym na piernikowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Aksamitny sernik z syropem klonowym na piernikowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg zmielonego sera (3 razy)
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml śmietany 30%
  • 125 ml syropu klonowego
  • 50 g białej czekolady
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 50 g mąki
  • 110 g drobnego cukru
na spód:
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g herbatników
  • 60 g masła
  • łyżka kakao
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie Składniki wyjmujemy z lodówki 2 godz. przed pieczeniem.

Składniki na spód miksujemy. Powstałymi okruszkami wykładamy dno tortownicy o śr. ok. 24 cm. Podpiekamy przez 10 min. w temp. 160°C.


Do rondelka wlewamy śmietanę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się – nie dopuszczamy do zagotowania. Dolewamy syrop klonowy i ostudzamy.


Do miski wkładamy ser, mascarpone, jajka, wsypujemy budyń, mąkę i cukier. Miksujemy krótko, aż się połączą. Wlewamy powoli masę czekoladowo-klonową, cały czas miksujemy. Całość przelewamy na podpieczony spód. Tortownicę wstawiamy do innej, większej formy i wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości sernika.


Wstawiamy sernik w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 60 min. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekorujemy orzechami.


Porada:

Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest równy i nie pęka.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów