Ajerkoniak - domowy likier jajeczny

Ajerkoniak - domowy likier jajeczny

Domowy ajerkoniak to alkoholowy smakołyk, który każdy smakosz domowych trunków powinien mieć w swojej lodówce. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;)

Zdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
6 żółtek
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
200 g cukru
1 laska wanilii
200 ml wódki
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka wyskrobane z wanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone mleko, cały czas miksujemy, na koniec także stopniowo dolewamy alkohol. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ajerkoniak - domowy likier jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów