Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem i pomarańczą
Kolejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego agrestu więc już za kilka miesięcy podzielimy się wrażeniami ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1 kg dojrzałego agrestu,
- 600 ml spirytusu 95%,
- 400 ml wódki,
- 500 ml przegotowanej wody,
- 400 - 800 g cukru,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 5 cm korzenia imbiru,
- 3 goździki.
Przygotowanie:
- Agrest umyć i odsączyć na sicie, usunąć szypułki i ogonki. Wsypać do słoja, dodać skórkę z pomarańczy, imbir w plastrach i goździki, zalać alkoholem i połową wody, szczelnie zakręcić. Odstawić na 4 tygodnie, codziennie potrząsać słojem.
- Po tym czasie zlać nalewkę z nad owoców do drugiego słoja, a owoce zasypać cukrem i odstawić na dwa tygodnie.
- Powstały syrop przelać do nalewki, owoce przelać pozostałą wodą, popłuczyny przelać przez gazę i również dodać do nalewki. Odstawić na min. 3 miesiące w zacienione miejsce.
- Zlać z nad osadu, osad przefiltrować (polecam dwa papierowe filtry do kawy umieszczone w lejku lub na sitku) rozlać do butelek.