Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate

Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate

Kochani!

Dziś rozpoczęła się już III edycja mojej akcji Warzywa psiankowate. Po szczegóły zapraszam TUTAJ.

Razem z innymi blogerami przygotowaliśmy z tej okazji pyszne gruzińskie danie z bakłażanem w roli głównej – Adżapsandali. Razem ze mną gotowały Mirabelka, Panna Malwinna, Agata, Maggie oraz Marta.

Przepis pochodzi z książki Kulinarny Kaukaz. Smaki, tradycje, receptury.

 

Zdjęcie - Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Z książki tej dowiadujemy się, że „Adżapsandali, czyli ragoût z warzyw, jest podawane jako przekąska, ale także jako danie główne i garnirunek serwowany do dań mięsnych. Najlepiej przyrządzać je ze świeżych warzyw – wiosną, latem i wczesną jesienią, wtedy adżapsandali jest najsmaczniejsze, a jako danie główne jest niezastąpione podczas postu.”

Składniki na 8 porcji:

1,5 kg bakłażanów

2 cebule

0,5 kg ziemniaków

0,5 kg pomidorów

1 zielona ostra papryczka

1-2 ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

5-6 gałązek kolendry, natki pietruszki i bazylii

3-4 gałązki kopru

6-8 łyżek oleju

sól

 

1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, a następnie w grube plastry. Solimy i odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się goryczki.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ósemki.

3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy do niej ziemniaki i smażymy 3-5 minut.

4. Następnie dodajemy bakłażany, pomidory oraz liście laurowe i dusimy ok. 10-15 minut na wolnym ogniu.

5. Z czuszki usuwamy nasiona i siekamy ją drobno. Czosnek rozcieramy z solą (ja przecisnęłam przez praskę).

6. Zieleninę siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji.

7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, czosnek i zieleninę.

8. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

 

W książce jest napisane, że bakłażany można lekko podsmażyć przed duszeniem. Można też je zastąpić cukinią. Ale ja radzę zrobić wersję z bakłażanem, ponieważ jego smak jest bardziej charakterystyczny.

Jutro zapraszam na gruziński chlebek lawasz, który jest znakomitym dodatkiem do adżapsandali.

 

Zdjęcie - Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Tags: bakłażan, psiankowate

Kategorie przepisów