Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate
Kochani!
Dziś rozpoczęła się już III edycja mojej akcji Warzywa psiankowate. Po szczegóły zapraszam TUTAJ.
Razem z innymi blogerami przygotowaliśmy z tej okazji pyszne gruzińskie danie z bakłażanem w roli głównej – Adżapsandali. Razem ze mną gotowały Mirabelka, Panna Malwinna, Agata, Maggie oraz Marta.
Przepis pochodzi z książki Kulinarny Kaukaz. Smaki, tradycje, receptury.
Z książki tej dowiadujemy się, że „Adżapsandali, czyli ragoût z warzyw, jest podawane jako przekąska, ale także jako danie główne i garnirunek serwowany do dań mięsnych. Najlepiej przyrządzać je ze świeżych warzyw – wiosną, latem i wczesną jesienią, wtedy adżapsandali jest najsmaczniejsze, a jako danie główne jest niezastąpione podczas postu.”
Składniki na 8 porcji:
1,5 kg bakłażanów
2 cebule
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg pomidorów
1 zielona ostra papryczka
1-2 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
5-6 gałązek kolendry, natki pietruszki i bazylii
3-4 gałązki kopru
6-8 łyżek oleju
sól
1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, a następnie w grube plastry. Solimy i odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się goryczki.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ósemki.
3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy do niej ziemniaki i smażymy 3-5 minut.
4. Następnie dodajemy bakłażany, pomidory oraz liście laurowe i dusimy ok. 10-15 minut na wolnym ogniu.
5. Z czuszki usuwamy nasiona i siekamy ją drobno. Czosnek rozcieramy z solą (ja przecisnęłam przez praskę).
6. Zieleninę siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji.
7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, czosnek i zieleninę.
8. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
W książce jest napisane, że bakłażany można lekko podsmażyć przed duszeniem. Można też je zastąpić cukinią. Ale ja radzę zrobić wersję z bakłażanem, ponieważ jego smak jest bardziej charakterystyczny.
Jutro zapraszam na gruziński chlebek lawasz, który jest znakomitym dodatkiem do adżapsandali.
Tags: bakłażan, psiankowate