Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate

Kochani!

Dziś rozpoczęła się już III edycja mojej akcji Warzywa psiankowate. Po szczegóły zapraszam TUTAJ.

Razem z innymi blogerami przygotowaliśmy z tej okazji pyszne gruzińskie danie z bakłażanem w roli głównej – Adżapsandali. Razem ze mną gotowały Mirabelka, Panna Malwinna, Agata, Maggie oraz Marta.

Przepis pochodzi z książki Kulinarny Kaukaz. Smaki, tradycje, receptury.

 

Zdjęcie - Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Z książki tej dowiadujemy się, że „Adżapsandali, czyli ragoût z warzyw, jest podawane jako przekąska, ale także jako danie główne i garnirunek serwowany do dań mięsnych. Najlepiej przyrządzać je ze świeżych warzyw – wiosną, latem i wczesną jesienią, wtedy adżapsandali jest najsmaczniejsze, a jako danie główne jest niezastąpione podczas postu.”

Składniki na 8 porcji:

1,5 kg bakłażanów

2 cebule

0,5 kg ziemniaków

0,5 kg pomidorów

1 zielona ostra papryczka

1-2 ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

5-6 gałązek kolendry, natki pietruszki i bazylii

3-4 gałązki kopru

6-8 łyżek oleju

sól

 

1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, a następnie w grube plastry. Solimy i odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się goryczki.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ósemki.

3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy do niej ziemniaki i smażymy 3-5 minut.

4. Następnie dodajemy bakłażany, pomidory oraz liście laurowe i dusimy ok. 10-15 minut na wolnym ogniu.

5. Z czuszki usuwamy nasiona i siekamy ją drobno. Czosnek rozcieramy z solą (ja przecisnęłam przez praskę).

6. Zieleninę siekamy, odkładamy 2 łyżki do dekoracji.

7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, czosnek i zieleninę.

8. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

 

W książce jest napisane, że bakłażany można lekko podsmażyć przed duszeniem. Można też je zastąpić cukinią. Ale ja radzę zrobić wersję z bakłażanem, ponieważ jego smak jest bardziej charakterystyczny.

Jutro zapraszam na gruziński chlebek lawasz, który jest znakomitym dodatkiem do adżapsandali.

 

Zdjęcie - Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Tags: bakłażan, psiankowate

Przepisy z tych kategorii

Adżapsandali
5

Adżapsandali

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Fasolka szparagowa z orzechami

Fasolka szparagowa z orzechami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
1

Pasztet z cukinii z płatkami o…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciecierzyca z papryką i porem
1

Ciecierzyca z papryką i porem

figmara figmara
figowe smaki

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Dorsz Skrei i warzywa z patelni. I słów kilka o dorszu wędrowcu

Dorsz Skrei i warzywa z pateln…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki
1

Wegańskie kokosowe ptasie mlec…

food² food²
Food Square

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Kokosanki (bez wyrzutów sumien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotleciki z kurczaka i szpinaku. Dieta szybka przemiana. Faza III
2

Kotleciki z kurczaka i szpinak…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III
1

Schab pomidorowo - kokosowy du…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kokosowe curry z kurczaka i jarmużu. Dieta szybka przemiana. Faza III
1

Kokosowe curry z kurczaka i ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit