Adwokatka bez pieczenia – hit na blogu!
Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas taką furorę, jak dawno żadne inne!
No dobra, dla mnie jest takim samym hitem jak ukochana Kremówka ( przepisu TUTAJ ).
Ciasto jest bez pieczenia!
Adwokatka to połączenie kakaowych herbatników z kremową, budyniową masą o smaku adwokatowym i śmietankową pianką tworzy nieziemsko pyszną całość.
Naprawdę!
Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku!
Dla nas zdecydowanie 10 na 10!
Spróbujcie!
Ps. przepis otrzymała moja mama od koleżanki z pracy, nie znam źródła.
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
* herbatniki kakaowe – ok. 400 g
KREM ADWOKATOWY:
* mleko – 750 ml
* adwokat – 250 ml
* budyń śmietankowy bez cukru – 120 g
* cukier – 200 g
* jajko L – 4 szt
* masło min.82% – 250 g
KREM ŚMIETANKOWY:
* śmietana kremówka 36% – 300 ml
* mascarpone – 125 g
* cukier puder – 1,5 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KREM ADWOKATOWY:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka ucieramy z cukrem mikserem do białości.
Dodajemy budynie, cały czas miksujemy.
Mleko gotujemy, odlewamy 1,5 szklanki gorącego i mieszamy z masą jajeczną.
Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, dodajemy adwokat i cały czas mieszając ( na wolnym ogniu ) gotujemy aż zgęstnieje i zabulgocze.
Przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń, ucieramy.
KREM ŚMIETANKOWY:
Ten krem przygotujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto, nie wcześniej.
Składniki powinny być prosto z lodówki.
Wszystkie składniki razem umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puszysty krem.
CAŁOŚĆ:
Na spód blachy wyłożonej papierem układamy warstwę ciastek, przykrywamy połową kremu adwokatowego.
Zakrywamy drugą warstwą ciastek, wykładamy resztę kremu.
Układamy ostatnią warstwę ciastek, przykrywamy kremem śmietankowym.
Chłodzimy.
Po schłodzeniu oprószamy kakao.
Smacznego!
Ps. zobaczcie też inne, nowe pyszne ciasta na blogu!