5 Przepisów na zdrowe dania z makaronem dla całej rodziny

5 Przepisów na zdrowe dania z makaronem dla całej rodziny

 

Zdjęcie - 5 Przepisów na Zdrowe Dania z Makaronem dla Całej Rodziny – Kalorie i Wartości Odżywcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

5 Przepisów na zdrowe dania z makaronem dla całej rodziny – kalorie i wartości odżywcze

1. Makaron z kurczakiem i warzywami

Składniki na makaron z kurczakiem i warzywami:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić makaron z kurczakiem i warzywami?

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć kurczaka.
  4. Dodać pokrojone w kostkę papryki i cukinię, smażyć do miękkości.
  5. Wymieszać makaron z kurczakiem i warzywami.

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 8 g

 

 

2. Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki na makaron z tuńczykiem i szpinakiem:

  • 200 g makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z 1 cytryny

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i szpinakiem?

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
  3. Dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie.
  4. Dodać tuńczyka i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  5. Wymieszać makaron z tuńczykiem i szpinakiem.

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 420 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 7 g

 

 

3. Makaron z sosem pomidorowym i cukinią:

Składniki na makaron z sosem pomidorowym i cukinią:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym i cukinią?

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
  3. Dodać pomidory i bazylię, dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Cukinię pokroić w plastry, dodać do sosu, gotować do miękkości.
  5. Wymieszać makaron z sosem pomidorowym i cukinią.

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 400 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik: 6 g

 

4. Makaron z łososiem i brokułami

Składniki na makaron z łososiem i brokułami:

  • 200 g makaronu fusilli
  • 200 g świeżego łososia
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić makaron z łososiem i brokułami?

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Łososia pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać łososia i smażyć do miękkości.
  4. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze.
  5. Wymieszać makaron z łososiem i brokułami.

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 500 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 7 g

 

5. Makaron z grzybami i śmietaną

Składniki na makaron z grzybami i śmietaną:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 g mieszanki grzybów (pieczarki, borowiki, itp.)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić makaron z grzybami i śmietaną?

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
  3. Dodać pokrojone grzyby i tymianek, smażyć do miękkości.
  4. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 5 minut.
  5. Wymieszać makaron z sosem grzybowym.

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 550 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 75 g
  • Błonnik: 6 g

 

 

Te przepisy są nie tylko smaczne i proste do przygotowania, ale także idealne dla całej rodziny. Każdy przepis zawiera makaron, różnorodne dodatki i jest zbilansowany pod względem kalorycznym, co pomaga w utrzymaniu zdrowej diety.

800 fit przepisów dla całej rodziny ( sprawdź tutaj ) Udostępnij

Etykiety fit makaron przepis na dania z makaronem

Kategorie przepisów