1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa
Przepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni .. Zdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl.mleka
  • 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka]
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z mąki, margaryny , żółtek i jajka, cukru i śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika .
Budyń ugotować na mleku.
Gruszki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Zdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - 1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów