1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa
Przepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni ..
Budyń ugotować na mleku.
Gruszki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl.mleka
- 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka]
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 25 dkg margaryny
- 3/4 szkl.cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń ugotować na mleku.
Gruszki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą.