117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą

117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą

Za mną znowu kilkanaście dni kulinarnej przerwy...dużo się działo, mało jadłam, ale czas wrócić do kuchni, zdmuchnąć kurz z garnków i patelni i zakasać rękawy do pracy. Wczoraj w gronie najbliższej rodziny wybraliśmy się do włoskiej restauracyjki, gdzie wreszcie pokusiłam się o spróbowanie spaghetti nero...no i tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić sobie podobne w domu, dodając oczywiście coś od siebie...


Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą w winno maślanym sosie
Zdjęcie - 117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4 porcje:
250 g czarnego makaronu, 250 g krewetek tygrysich obranych, 100 g małży bez muszelek, 1 papryczka pepperoni, 2 garście rukoli, 2 ząbki czosnku, 2 szalotki, 3 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, oliwa z oliwek, parmezan

Zdjęcie - 117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - 117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ponieważ makaron, którego używamy w tym daniu dość szybko się gotuje proponuję wstawić osoloną wodę, aby się zagotowała a w tym czasie przygotować pozostałe składniki.

Krewetki należy opłukać i obrać także z ogonków. Szalotki należy drobno posiekać. Ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, tak samo papryczkę pepperoni. Liście rukoli należy opłukać.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekane szalotki. na niewielkim ogniu pozwalamy im się ładnie zeszklić. Następnie mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią krewetki. Przesmażamy je i dorzucamy papryczkę i czosnek. dodajemy masło, a gdy się rozpuści białe wino. Wszystko mieszamy - sos powinien się dość szybko zredukować i zrobić kremowy.

Patelnię możemy na chwilę zestawić z palnika i wrzucić makaron do gotującej się wody. Lepiej go pilnować, bo bardzo łatwo się rozgotowuje. gotowy makaron przerzucamy na patelnię i dodajemy małże - dopiero teraz, ponieważ wcześniej mogły by się po prostu rozpaść...

W zasadzie danie gotowe...wykładamy elegancko na 4 talerze, na środku układamy liście rukoli a całość wieńczymy tartym parmezanem....

Zdjęcie - 117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Buon appetito! Zdjęcie - 117: Spaghetti nero di seppia z krewetkami, małżami i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów