Porady kulinarne

Chleb - jakich zasad przestrzegać przy pieczeniu?

Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.

Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży. Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania

Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni

Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni

Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia

Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć

Piekarnik dobrze nagrzewamy

Aby uzyskać chrupiącą skórkę konieczne jest zaparowanie piekarnika, należy bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika

Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy

Chleb studzimy na kratce, nie w foremce. 

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Łatwy chleb z ziarnami

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

0

Chleb owsiany z ziarnami, na zakwasie

imie nazwisko alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

1

Chleb pszenny z czarnuszką

imie nazwisko Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

1

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

2

Bułki preclowe

imie nazwisko Abbra
Moje Kucharzenie

0

Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką

imie nazwisko AZgotuj!
AZgotuj

4

Domowy zakwas na chleb - to proste

imie nazwisko Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

9

Pełnoziarniste bajgle – sprawdzony przepis

imie nazwisko Flymetothespoon
Flymetothespoon

1

Chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb żytni razowy 100%

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Cynamonowo-bananowe brioszki

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb