Porady kulinarne

Chleb - jakich zasad przestrzegać przy pieczeniu?

Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.

Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży. Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania

Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni

Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni

Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia

Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć

Piekarnik dobrze nagrzewamy

Aby uzyskać chrupiącą skórkę konieczne jest zaparowanie piekarnika, należy bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika

Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy

Chleb studzimy na kratce, nie w foremce. 

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Podpłomyki

imie nazwisko Iwona
Smakowity blog kulinarny

4

Prosty chleb okrągły

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Domowy chleb tostowy

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

3

Drożdżowe bajgle – najlepszy przepis

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

0

Chleb pszenno – żytni na zakwasie

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

3

Chleb 4 ziarna na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Bagietki wg. Hamelmana

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Domowe bagietki na piwie

imie nazwisko Pastelle
Ósmy kolor tęczy

0

Chlebki Pita

imie nazwisko Beti
kruche babeczki

1

Bułki hamburgerowe na zakwasie

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Paluchy chlebowe z czarnuszką

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia