Chleb - jakich zasad przestrzegać przy pieczeniu?
Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.
Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży. Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania
Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni
Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni
Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia
Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć
Piekarnik dobrze nagrzewamy
Aby uzyskać chrupiącą skórkę konieczne jest zaparowanie piekarnika, należy bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika
Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy
Chleb studzimy na kratce, nie w foremce.