Porady kulinarne
-
Sernik - co powoduje, że owoce nie opadają?
Obtoczone w mące porzeczki nie spadną na dno tortownicy.
-
Orzeszki piniowe - czym je zastapić?
Orzeszki piniowe można zastąpić orzechami laskowymi, a także pestkami słonecznika.
-
-
Jak wyfiletować kurczaka?
Najpierw trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki (są ostre!).
Ułożyć na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).
Potem…