Porady kulinarne

  • Krewetki - jak przygotować je do smażenia?

    Jeżeli krewetki są z głowami, trzeba je najpierw oderwać, potem usunąć odnóża i resztę pancerzyka. Z obranych krewetek usunąć jelito (jeżeli krewetki nie mają oznaczenia "oczyszczone"). Lekko naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i czubkiem noża wyciągnąć czarną nitkę

    Pochodzi z przepisu: Krewetki z patelni
  • Jak sprawdzić stopień wysmażena steku?

     Aby sprawdzić stopień wysmażenia steku można użyć obu dłoni . Palcem wskazującym prawej dłoni lekko wciskamy poduszkę mięśniową pod kciukiem lewej dłoni. Ugięcie się pod palcem wskazującym mięśnia odpowiada uginaniu się grillowanego steku.

    1. Blue (surowy w środku) – Palce lewej dłoni są luźne, nie stykają się ze sobą.

    2. Rare (krwisty) – wciskamy poduszkę mięśniową przy złączonym opuszkami kciuku i palcu wskazującym.

    3. Medium rare (średniokrwisty) – stykamy ze sobą opuszki kciuka i środkowego palca lewej dłoni.

    4. Medium (średniowysmażony) - stykamy ze sobą kciuk i palec serdeczny lewej dłoni.

    5. Well done(wysmażony) – stykamy ze sobą kciuk i…

Zobacz też