Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem
Ostatnio jakoś chętniej jem chleby żytnie, dlatego z tymi wypiekami też chętniej eksperymentuję. Jednocześnie marzę już o wiośnie, a wiadomo, że na nowalijki trzeba jeszcze chwilę poczekać. Dlatego sięgam po to co zastępuje mi wiosnę lub próbuje ją przywołać.
Tym razem podsmażyłam na patelni białą część pora z jabłkiem i dorzuciłam słonecznik. Tak przygotowane składniki wylądowały w żytnim cieście chlebowym na zakwasie, aby nadać żytniemu bochenkowi trochę smaku i wiosennego charakteru
Jeszcze kilka słów o skórce, wyszła cudownie chrupiąca i złocista, bo foremkę posmarowałam olejem i obsypałam kaszą manną. Podobnie postąpiłam z wierzchem i jest to niezawodny sposób na rumianą skórkę żytniego chleba!
Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 35 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g mąki żytniej jasnej
- 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 ml letniej wody
- jabłko
- 100 g białej części pora
- 30 g ziaren słonecznika
- łyżka oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki soli
- Wierzch + forma: 2 łyżeczki oleju rzepakowego + 2 łyżki kaszy manny
- Pora siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy ziarna słonecznika i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty. Krótko studzimy.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zakwas oraz przygotowane wcześniej składniki.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałą minutę, czyli jedynie do połączenia składników.
- Formę keksówkę (12x30 cm) smarujemy olejem i posypujemy kaszą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy mokra od wody łyżką. Przykrywamy formę i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto możemy dodatkowo skropić olejem i posypać przyszły chleb kaszą lub ziarnami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Następnie ustawiamy 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.