Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem

Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem

Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio jakoś chętniej jem chleby żytnie, dlatego z tymi wypiekami też chętniej eksperymentuję. Jednocześnie marzę już o wiośnie, a wiadomo, że na nowalijki trzeba jeszcze chwilę poczekać. Dlatego sięgam po to co zastępuje mi wiosnę lub próbuje ją przywołać.

Tym razem podsmażyłam na patelni białą część pora z jabłkiem i dorzuciłam słonecznik. Tak przygotowane składniki wylądowały w żytnim cieście chlebowym na zakwasie, aby nadać żytniemu bochenkowi trochę smaku i wiosennego charakteru

Jeszcze kilka słów o skórce, wyszła cudownie chrupiąca i złocista, bo foremkę posmarowałam olejem i obsypałam kaszą manną. Podobnie postąpiłam z wierzchem i jest to niezawodny sposób na rumianą skórkę żytniego chleba!

Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Żytni chleb na zakwasie z jabłkiem, porem i słonecznikiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 35 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki

  • 200 g mąki żytniej jasnej
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 ml letniej wody
  • jabłko
  • 100 g białej części pora
  • 30 g ziaren słonecznika
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Wierzch + forma: 2 łyżeczki oleju rzepakowego + 2 łyżki kaszy manny
Przepis
  1. Pora siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy ziarna słonecznika i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty. Krótko studzimy.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zakwas oraz przygotowane wcześniej składniki.
  3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałą minutę, czyli jedynie do połączenia składników.
  4. Formę keksówkę (12x30 cm) smarujemy olejem i posypujemy kaszą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy mokra od wody łyżką. Przykrywamy formę i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto możemy dodatkowo skropić olejem i posypać przyszły chleb kaszą lub ziarnami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
  6. Następnie ustawiamy 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  7. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów