Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu

Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu
Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znaleziony u Dany w Leśnym Zakątku...

Chleb prosty, łatwy i szybki.

Cytuję za Daną:

Zaczyn:

  • 200g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 200 ml wody

Wszystkie składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy i zostawimy na 3 do 4 godzin.

Następnie mieszamy i dodajemy do zaczynu:

  • 350 ml maślanki z łyżką miodu gryczanego, dodajemy sól wg uznania i płaską łyżeczkę kardamonu
  • 420g mąki żytniej typ 720

Łączymy stopniowo maślankę, dosypujemy mąkę. Możemy spokojnie mieszać drewnianą łyżką. Zostawiamy na taki czas aby przygotować foremkę o rozmiarach 36x12, czyli smarujemy tłuszczem wysypujemy ziarnem albo mąką, czym kto woli.

Przekładamy ciasto do foremki maczając ją w ciepłej wodzie, wygładzamy, możemy porobić na cieście jakieś wzorki. Lepiej wtedy widać jak ciasto rośnie bo wzorki stopniowo zanikają.

Zostawiamy pod przykryciem i czekamy...

U mnie rosło 3 godz. i 15 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do tem 230 st / u mnie termo obieg /

Spryskujemy ciasto wodą na dno kilka kostek lodu i do pieca. Po 15 minutach zmniejszamy temp. Do 200 st. a kończymy na 160 st.

Piekłam 45-50 min i pozostawiłam jeszcze parę minut w otwartym w piekarniku.

Waga chlebka po upieczeniu 1216 g


Ja piekłam w garnku rzymskim .

Kategorie przepisów