Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu
Przepis znaleziony u Dany w Leśnym Zakątku...
Chleb prosty, łatwy i szybki.
Cytuję za Daną:
Zaczyn:
- 200g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej typ 2000
- 200g mąki żytniej typ 720
- 200 ml wody
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy i zostawimy na 3 do 4 godzin.
Następnie mieszamy i dodajemy do zaczynu:
- 350 ml maślanki z łyżką miodu gryczanego, dodajemy sól wg uznania i płaską łyżeczkę kardamonu
- 420g mąki żytniej typ 720
Łączymy stopniowo maślankę, dosypujemy mąkę. Możemy spokojnie mieszać drewnianą łyżką. Zostawiamy na taki czas aby przygotować foremkę o rozmiarach 36x12, czyli smarujemy tłuszczem wysypujemy ziarnem albo mąką, czym kto woli.
Przekładamy ciasto do foremki maczając ją w ciepłej wodzie, wygładzamy, możemy porobić na cieście jakieś wzorki. Lepiej wtedy widać jak ciasto rośnie bo wzorki stopniowo zanikają.
Zostawiamy pod przykryciem i czekamy...
U mnie rosło 3 godz. i 15 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do tem 230 st / u mnie termo obieg /
Spryskujemy ciasto wodą na dno kilka kostek lodu i do pieca. Po 15 minutach zmniejszamy temp. Do 200 st. a kończymy na 160 st.
Piekłam 45-50 min i pozostawiłam jeszcze parę minut w otwartym w piekarniku.
Waga chlebka po upieczeniu 1216 g
Ja piekłam w garnku rzymskim .