Żytni chleb drożdżowy
Często czytelnicy pytają o przepisy na żytni chleb drożdżowy. W takich sytuacjach odpowiadam, że nie jest to taka łatwa sprawa, dlatego takich przepisów brakuje w książkach o domowym chlebie, a nawet Internecie. Mąka żytnia najlepiej rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego zazwyczaj niezbędny jest do tego zakwas. A już szczególnie jeśli mowa o mące żytniej razowej.
Nie znaczy to jednak, że upieczenie chleba drożdżowego z mąki żytniej nie jest możliwe. Wystarczy wymieszać ją z mąką pszenną lub orkiszową. Może chleb ten nie będzie tak znakomity jak na zakwasie, ale właściwie w smaku powinien być bez zarzutu. Innym sposobem jest dodanie do ciasta np. jogurtu, kefiru lub serka wiejskiego. Tak też zrobiłam tym razem ?
Żytni chleb drożdżowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 150 g jogurtu naturalnego
- 300 ml letniej wody
- Łyżeczka soli
- Wierzch: płatki owsiane, siemię lniane, suszone oregano
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jogurt. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto jedynie do połączenia składników.
- Formę keksówkę (10x24cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do środka (dłonią zwilżoną dłonią), wierzch wyrównujemy i dekorujemy płatkami, siemieniem lnianym i oregano. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.
- Upieczony chleb wyciągany z formy, studzimy na kratce.