Zwykłe ciasto z jabłkami i brzoskwianiami
Co byście powiedzieli na pyszne ciasto z dodatkiem jabłek i brzoskwiń a do tego bardzo proste w wykonaniu co już nie wspomnę jak szybko znika zaraz po upieczeniu i lekkim ostygnięciu. Jeżeli lubicie proste i szybkie w wykonaniu ciasta i zwłaszcza takie które na pewno się uda to nic innego wam nie pozostaje jak zapoznać się z podanym prze ze mnie przepisem, nic w nim trudnego wystarczy mieć składniki no i oczywiście chęci do przygotowania jego a co najważniejsze można go zrobić z każdym rodzajem owoców lub po prostu z kakao albo nawet czyste bez niczego będzie taka po prostu babka piaskowa
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 6 jajek M,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
dodatkowo :
- 4 duże jabłka,
- 4 całe brzoskwinie z syropu
wykonanie :
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier i szczyptę soli a także przygotować potrzebne nam składniki do ciasta czyli jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych a brzoskwinie wyjąć z syropu na sitko aby ociekły z nadmiaru syropu w którym były. Przygotowane jajka z cukrem ubić mikserem na pulchną jednolitą masę czyli tak zwany KOGEL MOGEL
Do już ubitych jajek z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy ale jeżeli ktoś woli inny nie ma ku temu zastrzeżeń a także wlać olej i również zmiksować do połączenia się składników na średnich obrotach przez co najmniej 2 - 3 minuty po zmiksowaniu ciasto odstawić na 10 minut aby odpoczęło a w międzyczasie przygotowane jabłka i brzoskwinie pokroić na plasterki nie musza być mocno cienkie i przygotować blaszkę o wymiarach 32/25 cm wykładając ją papierem do pieczeniaPo wyznaczonym czasie odstania masy na ciasto przelać je do blaszki i rozprowadzić po całości blaszki, ciasto ma konsystencję gęstej śmietany, na już wyrównane ciasto powciskać kawałki owoców a w międzyczasie piekarnik ustawić na 190 stopni i go rozgrzać, po rozgrzaniu piekarnika wstawić przygotowane ciasto i piec przez 1 godzinę i 20 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka w trakcie pieczenia już tak pod koniec gdy zacznie mocniej się rumienić nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło a dobrze się dopiekło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić po ostygnięciu posypać cukrem pudrem
Upieczone i ostygnięte ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy ze znajomymi czy rodziną a także na zbliżający się weekend, to ciasto wyjdzie nawet z rabarbarem bo już kiedyś robiłam wyjdzie po prostu z dowolnym owocem kto jaki lubi. Ciasto nie jest za suche lecz lekko wilgotne wiem że nie każdy lubi takie ciasta ale u mnie w domu właśnie takie uwielbiają a zwłaszcza do zimnego mleka lub gorącego kakao a nawet gorącej czekolady także jak najbardziej polecam