Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

 

Zdjęcie - Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tradycyjny żurek wielkanocny:

Składniki na żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą:

  • 400 g białej kiełbasy
  • 1-2 kawałki wędzonki (np. boczek, żeberka)
  • 1 litr zakwasu na żurek (można go kupić lub zrobić samodzielnie)
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • jajka na twardo

Jak przygotować żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą?

  1. W dużym garnku umieść wodę, wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie, białą kiełbasę oraz cebulę (całą, bez obierania). Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie.

  2. Do gotującego się wywaru dodaj obrany i posiekany czosnek oraz majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Gotuj zupę jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystko dobrze się połączy. W międzyczasie wyjmij kiełbasę i wędzonkę, pokrój na kawałki.

  4. Do gotowego wywaru wlej zakwas, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Jeśli żurek jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę wody.

  5. Jeśli chcesz, aby żurek był bardziej kremowy, możesz dodać łyżki śmietany, uprzednio roztrzepanej z odrobiną gorącego wywaru, aby nie zważyła się.

  6. Podawaj żurek w miseczkach, dekorując pokrojoną kiełbasą, wędzonką oraz jajkiem na twardo.

 

Żurek wielkanocny najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa /zobacz/

Smacznego!

Zdjęcie - Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kiełbasę możesz podsmażyć z cebulką.
Zdjęcie - Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów