Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

Składniki na żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą:
- 400 g białej kiełbasy
- 1-2 kawałki wędzonki (np. boczek, żeberka)
- 1 litr zakwasu na żurek (można go kupić lub zrobić samodzielnie)
- 2 litry wody
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 3-4 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
- jajka na twardo
Jak przygotować żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą?
-
W dużym garnku umieść wodę, wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie, białą kiełbasę oraz cebulę (całą, bez obierania). Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie.
-
Do gotującego się wywaru dodaj obrany i posiekany czosnek oraz majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Gotuj zupę jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystko dobrze się połączy. W międzyczasie wyjmij kiełbasę i wędzonkę, pokrój na kawałki.
-
Do gotowego wywaru wlej zakwas, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Jeśli żurek jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę wody.
-
Jeśli chcesz, aby żurek był bardziej kremowy, możesz dodać łyżki śmietany, uprzednio roztrzepanej z odrobiną gorącego wywaru, aby nie zważyła się.
-
Podawaj żurek w miseczkach, dekorując pokrojoną kiełbasą, wędzonką oraz jajkiem na twardo.
Żurek wielkanocny najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa /zobacz/
Smacznego!
Kiełbasę możesz podsmażyć z cebulką.