Żurawinowy sos do mięs z jabłkami i orzechami

Żurawinowy sos do mięs z jabłkami i orzechami
Zdjęcie - Żurawinowy sos do mięs z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos żurawinowy do mięs w stylu amerykańskim, z sokiem z pomarańczy i korzennymi przyprawami prezentowałam tutaj. Dziś sos żurawinowy w polskim wydaniu, z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich autorstwa Hanny Szymanderskiej. Przepis aktualny jeszcze przez całą zimę. Leśna żurawina już się skończyła, ale ciągle można upolować świeżą hodowlaną.
Znakomity dodatek do białych mięs i pieczonego drobiu, dla wegerarian do serów i warzywnych pasztetów.

Zdjęcie - Żurawinowy sos do mięs z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
3 szklanki żurawiny - około 400 g
2 jabłka ( u mnie szara reneta)
60 g orzechów włoskich
200 g miodu
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
  • przebrane, umyte żurawiny zalać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu około 15-20 do miękkości, następnie przetrzeć przez sito
  • w rondlu stopić miód, do wrzącego wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i gotować około 10-15 minut, aż zaczną się rozpadać
  • do jabłek dodać przetartą żurawinę, posiekane orzechy i gotować następne 20 minut, często mieszając
  • gorące żurawiny przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut lub przechowywać w lodówce na bieżące spożycie
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Żurawinowy sos do mięs z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów