Zupa ze szparagami i kurczakiem

Zupa ze szparagami i kurczakiem

Pyszna, lekka zupa ze szparagami i makaronem ryżowym. Mając gotowy rosół i mięso z tegoż rosołu, zupę robi się błyskawicznie. W wersji dla dzieci można oczywiście pominąć białe wino, zupa niestety trochę na tym straci, ale też na pewno będzie dobra :)

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dietetyczna”.

Zdjęcie - Zupa ze szparagami i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM
(4 porcje)
1 litr nietłustego rosołu z kurczaka (ale absolutnie nie z kostki ;)),
150ml białego wina,
1 duża ugotowana pierś kurczaka,
12-15 szt. zielonych szparagów,
100g makaronu chińskiego (nitki) z fasoli mung,
po jednej gałązce natki pietruszki, kopru i estragonu (zamiast estragonu może być oregano),
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz, kawałek pora (ok. 6-7 cm)

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przy końcach obrać obieraczką. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Rosół zagotować, wlać wino, dodać szparagi, makaron, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować 5 minut.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do zupy i podgrzewać jeszcze minutę.
Pora oczyścić i pokroić w cienkie, podłużne paseczki.
Zupę nalać na talerze i posypać paseczkami pora. Gotowe :)


Zdjęcie - Zupa ze szparagami i kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów