Zupa ze szparagami
Fantastyczna wiosenna zupa z zielonymi szparagami, ziemniakami i wędzonym boczkiem. Całość doprawiona koperkiem i zabielona kwaśną śmietaną. Zupa jest pyszna i kremowa. Obowiązkowa w sezonie na szparagi!
PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI (4 porcje)
Składniki :
10 zielonych szparagów
150 g wędzonego boczku
1 mała cebula
4 średnie ziemniaki
1 l bulionu drobiowego
100 g kwaśnej śmietany 18% do zup i sosów
1 łyżka koperku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić zupę ze szparagami : Szparagi przepłukać pod wodą, ułamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Pozostałą część szparagów pokroić na 1-2 cm kawałki, główki zostawić w całości. Boczek pokroić na cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Na patelnie wrzucić boczek, smażyć aż tłuszcz się wytopi a boczek zrobi się chrupiący. Przełożyć go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty. Dodać boczek i ziemniaki i przez chwilę smażyć razem często mieszając. Wlać gorący bulion, dodać szczyptę soli, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Na koniec dodać szparagi i posiekany koperek, gotować jeszcze przez 1-2 minuty, ściągnąć z palnika. Śmietanę umieścić w małej miseczce, dolać kilka łyżek gorącej zupy, połączyć, następnie wlać śmietanę do zupy i wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.