Zupa z żółtej papryki z zapieczoną grzanką i jajkiem przepiórczym w koszulce
Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
W wielu domach na świątecznym stole gości zupa chrzanowa. Zastąpmy ją czymś innym przy zachowaniu tego samego koloru. Uatrakcyjnimy ją wyśmienitą grzanką podsmażoną na maśle z jajkiem przepiórczym w koszulce, gdzie półpłynne żółtko po przekrojeniu musi pięknie wypłynąć.
Składniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 25 minut)
3 średnie żółte papryki
2 szalotki
1 ząbek czosnku
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki musztardy
100 ml śmietany 18%
½ bagietki
2 łyżki masła
4 jajka przepiórcze
¼ szklanki octu spirytusowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyścić paprykę z nasion i pokroić w kostkę. Poszatkować drobno cebule oraz czosnek, zeszklić wraz z papryką na 1 łyżce masła, a następnie wlać bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. Do zupy dodać śmietanę i podgrzać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokroić bagietkę na ukośne kromki, rozgrzać resztę masła i usmażyć na rumiano grzanki. Zagotować wodę z octem i ok. 1 łyżką soli. Gotującą się wodę zamieszać, tak aby zaczęła wirować. Wbić jajko do kieliszka lub małej filiżanki a następnie do wirującej się wody wlać ostrożnie jajko i gotować przez ok. 1 minutę. W tym czasie ostrożnie mieszać wodę, aby powoli wirowała. Jajka wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, aby nie przebić żółtka. Powtórzyć czynności z pozostałymi jajkami. Podać zupę z grzanką ułożoną na wierzchu, a na niej ułożyć jajko przepiórcze w koszulce.