Zupa z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy zielonej.
Szybka, rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej z kukurydzą, czosnkiem, chili, mieloną kolendrą, kuminem, kurkumą i garam masala. Krem z zielonej soczewicy można podawać z posiekaną kolendrą, sezamem i ulubionymi, uprażonymi orzechami. Doskonale smakuje zaprawiona śmietanką kokosową.
- Zupa z soczewicy jest bardzo wszechstronna i może być gotowana na wiele różnych sposobów;
- W połączeniu z opcjonalnymi składnikami: ziołami, przyprawami i innymi warzywami, zupa jest pełna witamin, minerałów oraz makro- i mikroelementów;
- Wszystkie odmiany soczewicy pasują do tego przepisu i są bardzo pożywne
Zupa z soczewicy zielonej.
Przepis na zupę z soczewicy
Soczewica potrzebuje trochę więcej czasu na ugotowanie, jeżeli jej wcześniej nie namoczymy, ale generalnie nie stanowi to jakiegoś dużego problemu. Moczenie soczewicy może również ułatwić jej trawienie.
Składniki:
- 3/4 szklanki soczewicy
- 2 kolby młodej kukurydzy cukrowej
- 1,2 litra bulionu jarzynowego lub z kurczaka
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 - 1 posiekana bez nasion papryczka chili
- 2 łyżki masła (sklarowane ghee)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- szczypta garam masala
- sól, pieprz mielony do smaku
- nasiona sezamu
- śmietanka kokosowa
- orzechy
- posiekana kolendra
Zupa z soczewicy zielonej przepis
Ten łatwy przepis na zupę z soczewicy zielonej jest ulubionym przepisem mojej rodziny. Jest super elastyczny, a zupa zawsze pyszna.
Można dodać dowolne zioła, przyprawy lub warzywa i zrobić tą zupę po swojemu.
Krok 1.
- Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia (można na całą noc).
- Namoczoną soczewicę osączyć z wody.
- Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włosków, następnie odkroić ziarenka
- Zagotować rosół, dodać soczewicę i ziarna kukurydzy - ugotować na średnim ogniu.
- W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, kolendrę, kumin, kurkumę oraz garam masala - smażyć, często mieszając, aż przyprawy i czosnek zaczną ładnie pachnieć - dodać do zupy.
- Zupę z soczewicy dokładnie zblendować i jeszcze chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Zupa jarzynowa>>>
- Zupa krem z cukinii>>>
- Zupa buraczkowa>>>
- Zupa kalafiorowa z serem>>>
- Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Szybka zupa pomidorowa>>>
- Prawdziwy rosół z kury>>>
- Fasolka po bretońsku z kiełbasą>>>
- Kapuśniak z kiszonej kapusty>>>
Miłego gotowania!
Zupa z soczewicy