Zupa z soczewicy i pieczonej papryki
Czasami los płata nam figle, miałyby ferie, zimowe szaleństwo, grzane wino i śnieg w rękawiczce, a tymczasem....sprawdza się gorąca herbata i to tylko na poprawę nastroju bo dla zdrowotności wszystko już zawiodło. Siedząc w niewielkim pokoju,w pensjonacie gdzieś u podnóża gór, od kilku dni podziwiam jedynie piękny zimowy krajobraz i ogrzewam dłonie przy herbacie. Padający wolno śnieg dość szybko wprowadza mnie w melancholijny nastrój, patrząc jak skrzętnie zabiela drogi i kilkudziesięcioletnie świerki, oddaję się myślom o swoich planach, marzeniach i dotychczasowych doświadczeniach. Taki rachunek sumienia może naprawdę zdziałać cuda. Moje pomysły na siebie są zawieszone gdzieś w nierealnej na dziś przestrzeni, zdaję sobie jednak sprawę że nie można przecież robić niczego na siłę, wierzę że na wszystko przyjdzie czas, wiem, że często nie należy go popędzać. Staram się zatem ujarzmić swoją marzycielską naturę, i odkładamy pomysły na półkę....na chwilę....idzie nowe....
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 90 min
4 papryki
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
125 g koziego sera
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 por
natka pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałek kapusty włoskiej
1/4 selera korzeniowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka kulek czarnego pieprzu
sól
olej rzepakowy
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
Dodatkowo
chipsy z jarmużu (przepis)
pestki dyni
ewentualnie grzanki
Przygotowanie:
1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika, opalamy aż skóra stanie się czarna, przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i pozostawiamy na kilka minut, następnie obieramy ze skórki i usuwamy pestki
4. Bulion odcedzamy, soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem ok 15 min, soczewica powinna się rozgotować, dodajemy upieczoną i obraną paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką
5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni